Ar Kaunui reikia tiek daug šviesoforų? | Kas vyksta Kaune

Ar Kaunui reikia tiek daug šviesoforų?

Stop kadras

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją atkeliavo iš viršaus filmuota sankryža, kurioje vyksta intensyvus eismas. Filmuota dviem etapais – kai sankryža reguliuojama šviesoforu ir kai jis neveikia. Vaizdo medžiagos autoriai pastebi, kad chaosas sankryžoje prasideda būtent tada, kai eismą reguliuoja šviesoforas.

„Kasdien Kaune ir kituose Lietuvos miestuose kaip grybai po lietaus dygsta šviesoforai. Vaizdo įraše – Kauno miesto Vydūno al. ir K. Petrausko šviesoforu ir be jo reguliuojama sankryža. Nufilmuota iš oro darbo dienomis, panašiu laiku, tik veikiant ir neveikiant šviesoforui.

Dėl įdomumo reikia pasakyti, kad mieste yra pristatyta labai daug ginčytinos paskirties eismą reguliuojančių šviesoforų. Kartais užduodu klausimą, kam jie iš tikrųjų yra naudingi? Kelių eismo dalyviams ar saujelei suinteresuotų asmenų.

Vieša paslaptis, kad šviesoforų įrengimas kainuoja labai brangiai, o jų išlaikymas kainuoja dar brangiau. Dažnai vietinė valdžia pasiduoda bendrai visuomenės nuotaikai, pasėjama nuomonė, kad šviesoforai yra neišpasakytas gėris, išspręsiantis visas eismo nelaimių problemas.

Kodėl kažkas eismo dalyvius laiko avinais, kuriuos galima sustabdyti tik tvora (vairuotojų atveju – šviesoforo signalais)? Yra KET, kuriose apibrėžtos masė taisyklių, kaip ir kas privalo kirsti sankryžas.

Iš trumpo vaizdo įrašo fragmento matyti, kad kai šviesoforas neveikia, nesimato sankryžoje jokio chaoso. Beje, vakariečiai, kur tik yra įmanoma, atsisako šviesoforų, keisdami juos žiedinėmis sankryžomis arba išmaniais šviesoforais, reguliuojančius sankryžas pagal automobilių srautus“, – rašoma prie paskelbto vaizdo įrašo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA