Kauniečiai skundžiasi, kad iš krano bėga smirdantis vanduo | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai skundžiasi, kad iš krano bėga smirdantis vanduo

Archyvo/ Skaitytojų nuotr.

Kai kurie Kauno gyventojai jau eilę mėnesių priversti praustis vandeniu, nuo kurio kvapo pradeda pykinti. Kauniečiai tikina, kad kreipėsi į UAB „Kauno vandenys“, tačiau jokio atsakymo nesulaukė. Tuo tarpu vandens tiekėjai tikina, kad vandens kokybė atitinka higienos normas, todėl jokių kompensacijų nebus.

Aukštosios Fredos gyventojai jau nuo spalio mėnesio priversti praustis po prastesnės kokybės vandeniu. Pasak kauniečių, jie ne kartą kreipėsi į UAB „Kauno vandenys“ atstovus, tačiau jokio atsakymo nesulaukė. Jų internetiniame puslapyje rašoma, kad vandens tyrimai rodo, kad vandens kokybė atitinka visus reikalavimus.

„Nuo 2015-ųjų spalio mėn. smarkiai pablogėjo vandens kokybė A. Fredoje. Atsirado tamsiai rudos nuosėdos, bjaurus organinis kvapas, nevirinto vandens neįmanoma ne tik gerti, bet ir prausiantis nuo kvapo pykina. Kaimynai sakė, kad kreipėsi į Jus telefonu, tačiau aiškaus atsakymo nesulaukė. Todėl keistai atrodo Jūsų tinklapyje skelbiami tyrimo duomenys, kuriuose nei kvapo, nei skonio, nei užterštumo nerodo“, – ant UAB „Kauno vandenys“ socialinio tinklo „Facebook“ sienos rašė kaunietis S. Stiklius.

Vanduo atitinka higienos normas

Vandens tiekėjų atstovai tikino, kad į visus gyventojų skundus yra reaguojama. Nuo spalio mėnesio yra užregistruota 14 gyventojų skundų dėl geriamojo vandens kokybės.

Geriamojo vandens tyrimai atliekami kiekvieną darbo dieną. Mėginiai imami pagal Kauno miesto maisto ir veterinarijos tarnybos suderintą geriamojo vandens priežiūros planą. Mėginių ėmimo vietos tolygiai išdėstytos visame mieste ir apima visas vandenviečių aptarnaujamas teritorijas. Minimu atveju, vanduo taip pat tikrintas ir nenustatyta jokių sveikatai pavojingų medžiagų.

„Tai yra nuosėdomis iškritusi geležis ir manganas. Jie nėra pavojingi žmogaus sveikatai, tačiau jų koncentracija keičia vandens skonio savybes ir padaro vandenį šiek tiek nepatraukliu. Ištyrus vandenį iš minėtos teritorijos nustatyta, kad vanduo mikrobais neužterštas“, – apie gautus rezultatus komentavo UAB ,,Kauno vandenys“ Vandens tyrimų laboratorijos vedėja Ramunė Vimbarienė.

Kompensacijų nebus

UAB ,,Kauno vandenys“ tinklų skyriaus viršininkas Vytautas Rudys portalui „Kas vyksta Kaune“ paaiškino, kad gyventojams nepatogumai dėl vandens galėjo atsirasti, nes vystant tinklų plėtros programą ir užtikrinant vartotojams patikimą vandens tiekimą, buvo pastatyta nauja vandentiekio siurblinė. Tačiau su nauju daiktu iškilo tam tikrų problemų.

„Šiai dienai turime problemą, kurią iššaukė pasikeitusios vandens srautų kryptys vamzdynuose. Gavę gyventojų pranešimus reaguojame, vykdomi vamzdynų ir namų įvadų praplovimai. Matome, kad situacija po truputį gerėja“, – sakė V. Rudys.

Nors gyventojams nėra malonu praustis po neskaidriu ir blogą kvapą skleidžiančiu vandeniu, jie sumažintos vandens kainos gali nesitikėti. Teks mokėt įprastai, nors gavo ne tokios geros kokybės.

„Remiantis atliktais tyrimais, teigti, kad vanduo yra nekokybiškas, negalime. Jis atitinka numatytas higienos normas. Todėl kalbėti apie kompensacijas nėra tikslo. O jei būtų nustatyta, kad dėl nekokybiško vandens tiekimo yra UAB „Kauno vandenys“ atsakomybė, kiekviena situacija būtų vertinama ir sprendžiama individualiai“, – patikino Juridinio skyriaus viršininkas Mindaugas Mizgaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA