Kauno kelių policijos vadas: nubaudžiame ir žmones, kurie atsiunčia vaizdo įrašus | Kas vyksta Kaune

Kauno kelių policijos vadas: nubaudžiame ir žmones, kurie atsiunčia vaizdo įrašus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šią savaitę kilus diskusijai apie pilietiškus vairuotojus, kurią sukėlė Kaune gyvenantis Deividas Čyžas, kuris, pasak „Kur stovi policija Kaune“ grupės narių, pirmiausiai provokuoja kitus eismo dalyvius, o po to juos įduoda policijai, portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija nusprendė pasidomėti, kokia yra kelių policijos pareigūnų nuomonė apie jiems pateiktą vaizdo registratoriais filmuotą medžiagą, bei ko reikia, kad įraše užfiksuoti pažeidėjai būtų nubausti.

Pasak Kauno kelių policijos valdybos viršininko Dano Česnausko, dauguma užfiksuotų pažeidimų, kurie būna atsiųsti į portalą epolicija.lt, nenueina veltui. Tiesa, dažniausiai žmonės atsiuntę informaciją, privalo liudyti patys bei negali išlikti anonimiški, nes tokiu atveju yra daug sunkiau pateikti kaltinimus pažeidėjams ir įrodyti juos teisme, todėl nemažai anonimiškai pateiktų pažeidimų taip ir lieka neištirti.

Nubaudžia ir fiksuojančius pažeidimus

„Būna, jog nubaudžiame ir žmones, kurie atsiunčia įrašus, kur kas nors kitas pažeidinėja taisykles, nors jie patys taip pat nufilmavę ir savo kelių eismo taisyklių nesilaikymą,“ – portalui pasakojo D. Česnauskas.

„Dažniausiai taip nutinka su žmonėmis, kurie įgijo teisę vairuoti anksčiau ir nepagalvoja, kad kartais taisyklės pasikeičia. Yra buvęs atvejis, kuomet vairuotojas važiuodamas šalutiniu keliu nepraleido pagrindiniu keliu važiuojančio dviratininko ir kilo konfliktas. Buvo iškviesta policija ir vaizdo registratoriaus dėka buvo greitai nubaustas vairuotojas, nors jis tikėjosi, jog jo suteikta medžiaga įrodys, jog jis nekaltas.“

Įrašai palengvina policijos darbą

Paklaustas, kaip pati policija reaguoja į didėjantį skaičių žmonių, kurie fiksuoja kitų eismo dalyvių veiksmus bei taip padeda sutramdyti KET pažeidėjus, D. Česnauskas pripažino, kad tai išties palengvina jų darbus.

„Įrašų gauname vis daugiau ir daugiau, o pats registratorių naudojimas padeda daug greičiau išspręsti kilusias problemas. Kai atsitinka koks nors įvykis, būna sužeidžiami žmonės ar kažkas panašaus, būtina apklausti visus nukentėjusiuosius, liudininkus ir dalyvius, tai kartais gali užtrukti, tačiau jei nors viename automobilyje buvo vaizdo registratorius, viskas būna išsprendžiama per kelias dienas.“ – atviravo Kauno kelių policijos viršininkas.

Jis taip pat pripažino, kad mitas, jog norint vaizdo medžiagą panaudoti teisme registratorius turi būti užregistruotas policijoje yra netiesa. Pasak D. Česnausko, jis nepamena atvejų, kuomet teisme tokia medžiaga buvo pripažinta negaliojančia.

Kilo pasipiktinimo banga

Primename, kad itin karštos diskusijos kilo, kai Kaune atsirado pilietiškai nusiteikęs vairuotojas, nusprendęs nufilmuoti ir policijai perduoti nedrausmingus eismo dalyvius. Vairuotojai, kurių vaizdo įrašus D.Čyžas perdavė policijai, ruošia atsaką pilietiškam vairuotojui, internete pramintam „Kauno betmenu”.

Nufilmuoti vairuotojai teigia, kad vaizdą registruojantis asmuo pats sukelia avarines situacijas, taip pat provokuoja eismo dalyvius daryti pažeidimus.

Socialinio tinklo „Facebook” grupėje „Kur stovi policija Kaune” visą savaitę nesiliauja diskusijos. Aktyviausiai besireiškiantys nariai pilietišką vairuotoją žada pamokyti teisinėmis priemonėmis, taip pat dalinasi informacija, kur pastebėjo minėto vyriškio automobilį.

D.Čyžas jau susilaukė ir grasinimų, kai į jo darbovietę pasipiktinę kauniečiai atsiuntė šieno siuntinį. Tuo tarpu pilietiškas vairuotojas yra atskleidęs, kad bijo susidorojimo, todėl ruošiasi įsigyti ginklą savigynai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA