I.Kofas: Įsimylėjome kauniečius iš pirmo žvilgsnio | Kas vyksta Kaune

I.Kofas: Įsimylėjome kauniečius iš pirmo žvilgsnio

Organizatorių nuotr.

Jau vasario 27-ąją Kauno muzikos klube „Combo“ koncertuos pastaruoju metu ne muzikos portalų puslapiuose sumirgėjusi grupė „Lemon Joy“. Visgi daugiau nei 20 metų ant scenos esantis jos vokalistas Igoris Kofas visuomet mieliausiai šneka apie brangiausią dalyką savo gyvenime – muziką.

[galerija kiek=”4″]

Specialiame interviu jis prisimena įdomių faktų apie „Lemon Joy“ gyvenimo pradžią ir kalba apie grupės vietą muzikiniame Lietuvos pasaulyje šiandien.

Ar tiesa, kad pirmasis „Lemon Joy“ koncertas 1994-aisiais įvyko Kaune, nors esate Vilniaus grupė? Ką pamenate apie tą pasirodymą?

Taip, tai – tiesa, grupės pavadinimas buvo patvirtintas tos kelionės metu. Mus į Kauną pagroti pakvietė draugai – tuo metu labai populiari grupė „Airija“. Buvome girdėję daug mitų apie šio miesto publiką, bet po pirmojo akordo visi stereotipai išgaravo. Įsimylėjome kauniečius iš pirmo žvilgsnio!

Spaudoje prieš keletą metų buvo pasirodę svarstymų, kad po tiek metų grupei „Lemon Joy“ nebetinka šis pavadinimas. Kodėl? Koks tiktų?

Pavadinimas, kaip jau minėjau, patvirtintas 1994-aisiais, važiuojant į koncertą. Svarstėme apie tai ir anksčiau, bet patvirtinome važiuodami. Juokinga – anonsuotas vienos grupės koncertas, o atvažiavo visai kitaip besivadinanti! Aišku, nebuvo jokio skirtumo – tuo metu buvome visiškai nežinomi.

Jau po kelerių metų „Lemon Joy“ nebeatrodė tinkamas pavadimi,as, nes nukrypome į mano artimesnį electropop skambesį. Vos susikūrę grodavome linksmesnį gitarinį britpop, dainuodavome angliškai. „Joy“ – džiaugsmas, „Lemon“ – geltoni mano plaukai, kuriuos šviesinau nuo paauglystės… Viskas labai paprasta.

Kokie atlikėjai šiandien jums yra pavyzdys ir kokie buvo juo anksčiau? Kokių cover’ius „Lemon Joy“ šiandien groja koncertų metu?

Ne paslaptis, kad pačioje pradžioje daug įtakos mums turėjo „Foje“. Jų dainą „Geltoni krantai“ iki šiol dainuojame koncertuose, taip pat „Hiperbolės“ kūrinį „Pamiršk mane“, kurį prieš 15 metų prikėlėme naujam gyvenimui.

Šiandien man niekas nėra pavyzdys – kai kurie patinka labiau, kai kurie ne itin. Kažkas – geras draugas, kažkas – tik pažįstamas. Turime savo vietą ir į nieką nesilygiuojame.

Ar „Lemon Joy“ galėtų pretenduoti į Euroviziją? Atrankoje dalyvauja net patys netikėčiausi vardai…

„Eurovizija“, galima sakyti, beveik nesidomiu. Toks muzikos formatas man nėra artimas. Neslėpsiu, smagu, kai lietuviai užima ne paskutinę vietą, bet pats į atranką nesiveršiu – mano dainos visai kitokios.

Koks „Lemon Joy“ albumas geriausias pačiai grupei?

Dainos turi savybę pabosti, kartais net labai. Tad objektyviai į šį klausimą atsakyti negaliu. Geriausios dainos ir albumas yra tie, kurie pabodę mažiausiai. Tai – nauji kūriniai, kurių klausytojai dar negirdėjo.

„Bravo“ apdovanojimai prieš 20 metų buvo šventė visiems muzikantams, o M.A.M.A.? Ar Lemon Joy atvyktų atsiimti apdovanojimo, liptų ant scenos?

Kai susikūrė grupė, „Bravo“ jau egzistavo, jie mums, kaip jauniems muzikantams, reiškė labai daug. Laimėtas apdovanojimas už geriausią debiutą mums tapo tramplinu, suteikė daug vilčių, pasitikėjimo savimi. Dabartiniai apdovanojimai pagerbia ir pamalonina patyrusius, bet tai visai kitoks jausmas nei tas, kurį jaučia debiutantai.

Šiandien norint sukelti skandala pakanka nusivilkti marškinėlius, su muzika tai nelabai susiję. O kaip turėtų atrodyti tikras muzikinis skandalas?

Nesu skandalų specialistas. Lygiai taip pat nesu profesionalus hitų kūrėjas. Visos populiarios mano dainos tokiomis tapo visai netyčia. Niekuomet neplanuoju sukurti „šlagerį“. Parašės vieną žinomiausių dainų „Kažkada“ apskritai abejojau, ar dainuoti ją pačiam, ar atiduoti kitam atlikėjui.

Popscenoje „Lemon Joy“ – lyg ir pogrindžio atstovai, blogiukai. O kaip tamsiojoje, underground scenoje – ar visada draugiškai grupę priima tokio tipo renginių lankytojai, pvz., festivalyje „Kunigunda Lunaria“?

Mūsų muzika ir skambesys neturi rėmų, nepritampa nei pop, nei pogrindžio scenose. Turime savo vietą ir erdvę. Esame nei savi, nei svetimi – ir miesto šventėse, ir gotų festivaliuose. Tai suteikia laisvę kurti ir muzikuoti.

Daugiau informacijos apie klube „Combo” vykstančius renginius skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA