Keliaujantiems lėktuvais – naujas draudimas | Kas vyksta Kaune

Keliaujantiems lėktuvais – naujas draudimas

delfi.lt 2016/02/23 11:42
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (TCAO) nuo balandžio 1 d. įveda draudimą įsinešti į keleivinius lėktuvus ličio jonų baterijas.

Sprendimas priimtas, nes pilotai ir lėktuvų gamintojai baiminasi, kad tokio tipo baterijos gali sukelti gaisrą, informuoja newsru.com.

Kaip rašo „Reuters“, viso pasaulio civilinės aviacijos lėktuvuose jau uždrausta pervežti ličio metalines baterijas, dedamas į laikrodžius. Šios baterijos nepakraunamos, o ličio jonų baterijos, naudojamos mobiliuosiuose telefonuose ir nešiojamuose kompiuteriuose, gali būti pakraunamos.

TCAO sprendimas įsigalios nuo balandžio 1 d. Draudimas įvedamas iki tol, kol ličio jonų baterijoms nebus sukurtas ugniai atsparios pakuotės standartas. Krovininiais lėktuvais šias baterijas gabenti vis dar leidžiama.

TCAO pabrėžė, kad pilotams ir lėktuvų gamintojams kelia nerimą tai, kad ne iki galo laikomasi esamų standartų, todėl neįmanoma užkirsti kelio baterijų užsidegimui.

„Reuters“ ekspertas, išmanantis TCAO darbą, suabejojo, kad ličio jonų baterijų draudimas padarys keleivinius lėktuvus saugesnius. Jis priminė, kad po ličio metalinių baterijų draudimo jas ėmė žymėti kaip ličio jonų. Tokiu atveju vežėjams teks susidurti su neteisingu krovinių žymėjimu.

Pridursime, kad draudimas privalomas 191-ai šaliai, priklausančiai TCAO.

Šiuo metu ličio jonų baterijos yra populiariausias energijos šaltinis įvairiems prietaisams – fotoaparatams, mobiliesiems telefonams, nešiojamiesiems kompiuteriams ir t. t.

Laikoma, kad jie gali sukelti gaisrą, nes kraunant prietaisą dėl didesnės įtampos jos gali užsidegti. Kad taip neatsitiktų, į baterijas deda specialius kontroliuojamuosius prietaisus, bet gamintojai gali jų sąmoningai atsisakyti, kad padidintų baterijos talpą.

Kol kas nėra nurodoma, kaip šis draudimas paveiks lėktuvų keleivius.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA