Pirmadienį prasideda neterminuotas mokytojų streikas | Kas vyksta Kaune

Pirmadienį prasideda neterminuotas mokytojų streikas

BNS 2016/02/20 09:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį susitikęs su neterminuotą streiką pirmadienį planuojančių pradėti mokytojų atstovais ragino juos dar palaukti – nukelti streiko pradžią keliais mėnesiais, tačiau pedagogai streiką pradės kitą savaitę.

„Aš prašiau, kad streikas vis dėlto būtų atidėtas iki birželio 1-os arba gegužės 1-os dienos. Aš pasižadėjau, kad pagal jų norus pats dalyvaučiau tuose derybiniuose pokalbiuose, manoma, kad tada derybininkai pasiruošia atsakingiau, kruopščiau ir tada pokalbiai vyksta konstruktyviau“, – žurnalistams sakė premjeras, kuris derybų salę paliko maždaug po valandos pokalbių su pedagogų atstovais.

Visgi profesinės sąjungos pirmadienį streiką pradės. Pirmadienį vyks ir naujas derybų su Vyriausybe raundas, kuriame bus tariamasi dėl streiko nutraukimo.

„Pirmadienį bus pateiktas planas (…), jeigu profsąjungos su Vyriausybės atstovu pasirašys susitarimo protokolą, tai streikai turėtų būti atidėti – toks yra susitarimas“, – pasibaigus penktadienio susitikimui žurnalistams sakė švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Ji aiškino, kad ministerija iki pirmadienio ieškos galimybių finansuoti dalį profsąjungų reikalavimų – tai yra maždaug 5 mln. eurų, kas leistų vidutiniškai 1,5 proc. pakelti mokytojų atlyginimus nuo šio rugsėjo.

Profsąjungos nuo rugsėjo tikisi ne tik šio padidėjimo, bet ir koeficientų žirklių panaikinimo.

„Tada reikėtų tikrai ne 5 mln. eurų, o apie 19 mln. eurų – tokios sumos (Seime) neperžiūrint biudžeto iš tikrųjų Švietimo ir mokslo ministerija niekaip negalėtų rasti“, – aiškino G.Krasauskienė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas pranešė, kad nemato pagrindo atidėti streiką.

„Kadangi jokio susitarimo nėra ir niekas nepasiekta, nėra pagrindo (streiką) atšaukti. Mes jau buvome atidėję ir geranoriškai žiūrėjome sausį – buvome perkėlę iš pradžios pabaigą, dabar į vasarį, ir tikrai nenorėčiau klaidinti mokytojų ir vėl atidėti iki gegužės 1-os. Siūlyčiau nepasiduoti politinėms provokacijoms ir visus mokytojus, nepriklausomai nuo to, kokiai priklauso profesinei sąjungai, visus streikuoti, nors ir gali būti, kad kažkurios profesinės sąjungos paskelbs, kad jos atideda (streiką)“, – aiškino jis.

„Streikas pirmadienį prasidės ir pirmadienį mes nuspręsime, ar streikas tęsis, ar jisai bus nukeltas vėlesniam laikui“, – savo ruožtu pasibaigus deryboms sakė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Anot jo, streikas gali apimti apie 300 ugdymo įstaigų.

„Iš tiesų tai, kad ministerija metai iš metų nesugeba visiškai finansuoti ugdymo plano ir tie patys abiturientai ne vienerius mokslo metus negauna tiek pamokų, kiek jei galėtų gauti, yra daug didesnis jų apiplėšimas negu kelios dienos ar kelios savaitės dabartinio streiko metu“, – dėstė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos vadovas Audrius Jurgelevičius.

Po to, kai premjeras asmeniškai su profsąjungų atstovais susitiko sausį, jie atidėjo planus neterminuotą streiką pradėti mėnesio pabaigoje.

Profsąjungos neseniai griežtai sukritikavo Vyriausybės vicekanclerį Rimantą Vaitkų, kuris iki šiol vadovavo deryboms ir perspėjo, kad streikas gali būti neteisėtas. Tačiau penktadienį prie derybų stalo toliau deramasi dalyvaujant R.Vaitkui.

Siekdami didesnių algų ir kitų pertvarkų pedagogai gruodį rengė įspėjamuosius streikus, o šią savaitę Vilniuje vyko mitingas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA