Kur dingo tankas, stovėjęs šalia VI-ojo forto žiedo? | Kas vyksta Kaune

Kur dingo tankas, stovėjęs šalia VI-ojo forto žiedo?

Nuotrauka iš Kauno apskrities viešosios bibliotekos fondų.

Daugeliui vyresnių kauniečių, VI-ojo forto žiedas vis dar yra žinomas kaip „Žiedas prie tanko“, tačiau šioje vietoje tankas nebestovi jau daugiau nei 20 metų.

Nuotraukoje iš Kauno apskrities viešosios bibliotekos fondų būtent ir matomas šis sunkusis IS-2 tipo tankas, kuris į šią vietą nuo 1962-ųjų metų persikėlė iš tuometinio Kauno valstybinio istorijos muziejaus sodelio (dab. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelis).

Pasak tuometinės valdžios, šis tankas nebuvo pasirinktas atsitiktinai – būtent šiai kovos mašinai teko dalyvauti mūšiuose išvaduojant Kauną 1944 metais, o gal net buvo ir pirmasis įvažiavęs į išlaisvintą miestą, tačiau tuo tikėti nevalia. Vyresni miesto gyventojai atmena, jog tokio tipo tankų negalėjo būti – miesto išvadavime dalyvavo tik sovietų T-34 tipo tankai, o šis iš tiesų buvo atgabentas iš Charkovo tankų gamyklos.

Dar viena populiari šį monumentą supanti legenda buvo susijusi su 1963 m. sugrįžusiu iš tremties ir Kovo 11-osios g. apsigyvenusiu buvusiu tarpukario Lietuvos užsienio reikalų ministru Juozu Urbšiu. Pasak jos, SSRS priklausiusio tanko vamzdis buvo atsuktas būtent į gretimame penkiaaukštyje gyvenančio Urbšio langus, tačiau ši versija taip pat yra neteisinga, nes, kaip matosi nuotraukoje, tanko pabūklas buvo atsuktas į K. Baršausko gatvės pusę.

Šis tankas buvo išgabentas iš savo vietos prie žiedo 1989 m. dėl susiklosčiusių aplinkybių. Būtent šis monumentas ir atsidūrė tuometinės Kauno savivaldybės dispozicijoje ir buvo panaudotas ieškant kompromisų. Pasak istoriko Vladimiro Orlovo, visi tokie paminklai buvo karinių dalinių nuosavybė ir tankas turėjo priklausyti kažkuriam iš Kaune buvusių sovietinių dalinių, tačiau dėl tuo metu susidariusios paranojos dėl bet kokio tipo ginkluotės tankas buvo išgabentas. O jo vietoje įkurtas atminimas žuvusiems kariams.

Visiems dar kartą norintiems pamatyti šią kovos mašiną reikėtų pakeliauti – dabar ji yra tankų muziejaus Kubinkoje dalis, todėl reikėtų keliauti į pačią Rusijos širdį, šalia Maskvos.

O visiems Lietuvoje likusiems istorijos bei tankų gerbėjams primename, jog norint aplankyti ir savo akimis pamatyti kovos mašinas galima nuvykti į Vytauto Didžiojo karo muziejaus karo technikos padalinį Vilniuje, arba aplankyti vienišą šalia Kretingos esantį IS-2 tipo tanką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA