Tarp gražiausių įmonių pavadinimų – ir Kauno verslininkų išmonė | Kas vyksta Kaune

Tarp gražiausių įmonių pavadinimų – ir Kauno verslininkų išmonė

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija paskelbė gražiausių įmonių pavadinimų sąrašą. Jame puikuojasi ne viena Kaune įsikūrusi ir savo įmonę lietuviškai pavadinusi įmonė.

Komisija atrinko iš viso 15 įmonių, kurios nugalėjo gražiausio lietuviško pavadinimo rinkimuose. Atmesti tie pavadinimai, kurie naudojo žodžius „klubas“, „asociacija“, VŠĮ. Taip pat į gražiausiųjų sąrašus neįtraukti tie, kurie savo įmonėms skyrė asmenvardžius ar pavadino, remiantis tam tikra vietove. Atkrito ir tie, apie kuriuos trūko informacijos internete.

Gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų sąraše puikuojasi ne viena Kauno įmonė. „Debesynas“, „Mikim“, „Protingieji kurmiai“, „Švaros vilkai“ – tai įmonės iš pačio Kauno, „Čiulba ulba“ – iš Birštono, „Šarkos drabužinė“ – iš Jonavos, „Kadagio dūmas“ – iš Kaišiadorių. Šios įmonės vykdo skirtingas veiklas, bet stengėsi, kad pavadinimai gerai skambėtų.

Rinkosi pagal atliekamą veiklą

Verslininkai prisipažįsta, jog norėjosi tokio pavadinimo, kuris būtų ne tik lietuviškas, tačiau ir derėtų prie jų veiklos. Atrasti tinkamiausi ir taikliausi pavadinimai labai gerai skamba ir yra lengvai ištariami bei įsimenami.

„Reikėjo sugalvoti kažkokį pavadinimą ir labiausiai norėjosi, kad jis būtų prasmingas ir ne toks visiškai akivaizdus. Mes siuvame patalus kūdikiams, tai nesinorėjo pavadinimo „Patalynė“. Svarstėme daug variantų, bet buvo svarbu, kad būtų vienareikšmiškai lietuviškas, turėtų prasmę, siejant su mumis ir turėtų semantinę prasmę. Tai mūsų pavadinimas nuo žodžio „miegokim“. Šią idėją pasiūlė mano kolegė – anyta ir mums labai tiko“, – pavadinimo galvojimo peripetijomis dalinosi įmonės MB „Mikim“, kuriai priklauso prekės ženklas „Keturios Kėdutės“, direktorė Justina Obolevičienė.

Įmonės atstovė tikino, kad lietuviškas pavadinimas buvo labai svarbus, nes veikloje akcentuojama tai, kad viskas daroma su meile ir savomis rankomis. Be to, užsienyje parduodant prekes, taip pat pabrėžiama, kad tai padaryta Lietuvoje.

Kitos įmonės atstovas taip pat prisipažįsta, kad pavadinimas turėjo atitikti tai, ką jie daro. Taip pat Kaune įsikūrusios įmonės UAB „Debesynas“ vadovas Justinas Ivanovas tikino, kad jie dirba su kompiuteriais ir viską kuria vadinamuosiuose „debesyse“, todėl toks pavadinimas pataiko į dešimtuką.

Rinkosi pagal skambesį ir filmukus

Dar viena Kauno įmonė smagiu pavadinimu UAB „Protingieji kurmiai“ pelnė Lietuvių kalbos komisijos simpatijas. Tai informacinių technologijų kompanija, kurios pavadinimo istorija yra šiek tiek komiška.

„Spontaniškai gavosi. Tokia linksma mintis atėjo ir sugalvojome. Žinoma, kažkiek darė įtakos ir senų laikų filmukas apie Coliukę. Tad nusprendėme, kad reikia linksmą žinią apie protinguosius kurmius nešti toliau“, – kalbėjo UAB „Protingieji kurmiai“ direktorius Zenonas Albrechtas.

Arčiausiai Kauno esančiame kurorte pradėjusi veikti renginių organizavimo įmonė MB „Čiulba ulba“ atstovai tikino, kad norėjosi pavadinimu atskleisti šviesą ir visą gėrį, kurį galima sutikti Birštone.

„Ilgai galvojome, kaip save gražiai pateikti, nes esame renginių, pramogų organizatoriai, tad visa veikla vyksta Birštone, tad norėjosi, kad sietųsi su gamta. Taip pat, kad būtų linksmas ir skambus. Gimė idėja visai netikėtai. Svarstėme ir kitus variantus, bet jie nebuvo tokie geri“,- atskleidė MB „Čiulba ulba“ direktorė Virginija Pranckienė.

Nugalėtojai iš visos Lietuvos taip pat pasižymėjo išradingumu ir lietuviškomis idėjomis. Be išvardintų Kauno apskrities įmonių, gražiausių pavadinimų sąraše puikuojasi ir kitų regionų atstovai. „Atgiję raštai“, „Juokiasi puodas“, „Pasaka tikiu“, „Vyšnių sodai“, „Vyrai virtuvėje“, „Rami galva“ kilo iš Vilniaus, „Pilnatvė“- iš Anykščių ir „Saldišius“ – iš Kelmės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA