Lietuvoje tuokiasi vis vyresnės poros | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje tuokiasi vis vyresnės poros

BNS 2016/02/14 09:07
Archyvo nuotr.

Pastebima, jog į Lietuvą ateina nauja tendencija – vis dažniau tuokiasi vyresnės poros. Prie altoriaus žengiama trejais metais vėliau, nei prieš dešimtmetį.

Statistikos departamento duomenimis, 2005 metais pirmą kartą besituokiančių vyrų amžiaus vidurkis buvo 27-eri, o 2014-aisiais – jau 30 metų. Pirmą kartą santuokas sudarančių nuotakų amžius per atitinkamą dešimtmetį pasikeitė nuo 25-erių iki 27-erių.

Lietuvos socialinių tyrimų centro mokslininkas Donatas Burneika sako, kad vėlesnes santuokas lemia labiau vakarietišku tampantis gyvenimo būdas.

„Čia yra normalus reiškinys, paplitęs visame Vakarų pasaulyje, tai tiesiog susiję su besikeičiančiu gyvenimo būdu ir vertybėmis. Tai yra mūsų civilizacijos bendras bruožas – moterys tiesiog labiau save realizuoja kitose srityse, ne šeimoje. Bendra tendencija, kuri yra Lietuvoje, visiškai niekuo neišsiskiria nuo Vakarų pasaulio ir nemanau, kad artimiausiu metu kas nors galėtų keistis“, – BNS sakė jis.

Anot jo, Lietuvoje pastebimas greitesnis besituokiančiųjų amžiaus didėjimas nei Vakarų Europoje ar Skandinavijos šalyse, tačiau pagal šį rodiklį Lietuva Vakarų šalių dar nepavijo.

„Demografiniu požiūriu tai gal nėra labai gerai, nes kuo anksčiau susituokia, susilaukia vaikų, tuo daugiau jų turi, didėja bent tikimybė turėti daugiau vaikų“, – svarstė mokslininkas.

Anot statistikos, būdamos itin jauno amžiaus – iki 15 metų – 2014 metais ištekėjo trys merginos, tačiau nevedė nė vienas tokio amžiaus jaunuolis. 15-19 metų amžiaus ištekėjo 598 merginos ir vedė 114 jaunuolių.

Tuo metu tarp brandaus ir itin brandaus amžiaus besituokiančiųjų vyrų – gerokai daugiau nei moterų. Pavyzdžiui, 75-erių ir vyresni 2014 metais vedė 75 vyrai, o ištekėjo 27 moterys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA