Laukia arši diskusija: siūloma patvirtinti miesto biudžetą su 65 mln. skola | Kas vyksta Kaune

Laukia arši diskusija: siūloma patvirtinti miesto biudžetą su 65 mln. skola

Archyvo/ R. Tenio nuotr.

Jau galima susipažinti su 2016-ųjų metų Kauno miesto biudžeto projektu. Jame suplanuotas kiekvienas euras, tačiau paprastai politikai visam projektui iš karto nepritaria ir ginčijasi dėl įvairių finansavimo sričių ir pinigų leidimo vietų.

[galerija kiek=””]

Vasario 23 dieną Kauno taryba turėtų tvirtinti miesto biudžetą. Šiemet tikimasi nemažą pinigų dalį surinkti iš mokesčių. Pagal parengtą projektą tikimasi, kad bus gaunama 242 mln. 33 tūkst. eurų pajamų, tuo tarpu numatyta išleisti 307 mln. 27 tūkst. eurų. Vadinasi, miestui iš kažkur reikės ištraukti dar beveik 65 mln. eurų.

Šiemet numatyta didžiausią pyrago dalį atriekti švietimui, čia miestas išleistų apie 46 proc. visų Kauno pinigų. Į šią sritį įeina ne tik atlyginimai, bet taip pat ir mokyklų vykdomoms programoms finansuoti. Antroje vietoje – bendrosios valstybės paslaugos, o trečioje vietoje siekiama skirti ekonomikos sričiai gerinti. Nors Kaunas save pozicionuoja kaip kultūros miestą, šiai sričiai numatyta vos 5 proc. visų išlaidų.

Kauno miesto savivaldybės internetiniame puslapyje skelbiama, kad miesto gyventojai ir juridiniai asmenys pastabas bei pasiūlymus dėl biudžeto projekto gali teikti 7 dienas nuo projekto paskelbimo dienos elektroniniu paštu (finansu.ekonomikos.skyrius@kaunas.lt) arba raštu Finansų ir ekonomikos skyriui.

Plačiau su planuojamu Kauno biudžeto projektu galite susipažinti čia.

ATNAUJINTA 02.12 12 val.

Mero patarėjas T. Grigalevičius patikslino pateiktą informaciją. Miestas 2015-aisiais metais surinko biudžeto perviršį, tad dalis skolos pasidengs. Taip pat bus imamos naujos paskolos tam, kad sumažinti esamų skolų palūkanas. Taip pat vėl tikimasi, kad Kaunas surinks daugiau pinigų nei planuojama, tad skola turėtų gerokai sumažėti.

„Iš tų 65 mln. eurų vadinamojo deficito 13 mln. eurų yra pinigai, kuriais savivaldybė viršijo praeitų metų biudžetą. Iš likusių 52 mln. eurų, 33 mln. eurų bus skirti senų, už dideles palūkanas paimtų paskolų refinansavimui. Refinansuojant senas paskolas bus palūkanas sumažintos 1 proc. Tai per metus mums leis sutaupyti apie 300 tūkst. eurų.

Lieka 19 mln. eurų, kuriuos miestas skolinsis dalinai ES finansuojamiems ir kitiems projektams. Visgi, per šiuos metus tikinamasi grąžinti daugiau 7 mln. eurų paskolų, todėl bendra miesto skola didės palyginus nedidelė”, – patikslino T. Grigalevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA