Iš užsienio atvykę specialistai palengvino zoologijos sodo gyventojų gyvenimą | Kas vyksta Kaune

Iš užsienio atvykę specialistai palengvino zoologijos sodo gyventojų gyvenimą

R. Tenio nuotr.

Keturias dienas Kauno zoologijos sode vyko mokymai, kurių metu ieškota būdų, kaip pagerinti nelaisvėje gyvenančių gyvūnų gyvenimo kokybę. Specialistai įvertino esamą situaciją ir pasiūlė naujovių, kurios patiko zoologijos sodo gyvūnams.

Nuo pirmadienio Kauno zoologijos sode svečiuojasi ir darbuotojus moko užsienio zoologijos sodo specialistai. Iš pradžių vyko teorinių žinių apie gyvūnus gerinimas, o šiandien įgytos žinios pritaikytos praktiškai, tad prižiūrėtojai nėrėsi iš kailio tam, kad gyvūnui padaryti gyvenimą įdomesniu.

„Tai yra mūsų darbuotojų kvalifikacijos kėlimas, o kartu ir gyvūnų gerovės gerinimas. Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija (EAZA) mums jau antrą kartą padeda. Pasiruošėme daug naujovių voljeruose. Šiandien galbūt net nepavyks visko įgyvendinti, bet tęsime tai ateityje. Esmė yra tokia, kad kiekvienam gyvūnėliui yra sugalvota priemonė, kuri jam leis nenuobodžiauti“, – kalbėjo Kauno zoologijos sodo direktorius Didžiokas.

Vadovas svajoja, kad tokius kursus galėtų išgirsti ne tik zoologijos sodo darbuotojai, bet visi, kurie laiko gyvūnus, nes gaunama daug naudingų žinių.

Gyvūnams – naujovės

Įgiję teorinių žinių, zoologijos sodo darbuotojai ėmė keisti voljerus, gražinti gyvūnų aplinką ar pateikti jiems staigmenų. Štai, pavyzdžiui, liūtams buvo padėti šieno prikimšti maišai, kurie atstojo pagalves, padarytos eglučių užsklandos tam, kad gyvūnai turėtų šiek tiek privačios erdvės. Taip pat prie dviejų virvių pririšta mėsa. Šios naujovės esmė – du voljere esantys broliai litai turėtų mėsą tempti, o kitas gaudyti, taip prisimindami tikruosius instinktus.

Naujoves išbandė ir kupranugariai. Jiems atnešti nauji kelmai, tvora apkaišyta eglišakiais, kad kupranugariai nelaižytų tvoros. Taip pat teks pakelti galvas ir iš aukštai pakabintų šėryklų pasiimti kvepiančio šieno ar lyžtelėti druskos, nes iki šiol būdavo, kad šie gyvūnai jos prisivalgydavo per daug. Taip pat zoologijos sodo darbuotojai įrengs skambalą, panašų į vadinamąsias sapnų gaudykles, nes užsieniečiai tikino, jog pas juos kupranugariams toks užsiėmimas labai patinka.

Laukia rekonstrukcija

Kauno zoologijos sodo direktorius A. Didžiokas tikino, kad tiek mokymai, tiek rekonstrukcijos planai pagerins gyvūnų sąlygas. Tikimasi, kad grandiozinę zoologijos sodo rekonstrukcijos finansiniai klausimai bus apspręsti dar šiais metais. Deja, kol kas visiems darbams atlikti pinigų nėra.

„Mes turime dar porą mėnesių pasiruošti investicinius projektus tam, kad galėtumėme skelbti rangos konkursą. Tai svarbu, nes paaiškės, nuo ko mes pradedame rekonstrukciją. Turime keturiolika projektų, tai maždaug iki 2020-2023-čių metų. Deja, kiek mes norime padaryti, tiek finansavimo kol kas neturime. Kol kas užteks maždaug dviem – trims projektams“, – kalbėjo direktorius A. Didžiokas.

Pasak vadovo, norint rekonstruoti visą zoologijos sodą, reikėtų apie 47 mln. eurų, o zoosodas turi vos 11,5 mln. eurų. Visgi, gyvenama optimistiškai ir tikimasi gauti papildomą finansavimą iš ES struktūrinių fondų.

Po rekonstrukcijos turėtų išsiplėsti zoologijos sodo plotas, atsirasti daugiau pastatų. Keistųsi ir pačių voljerų išdėstymas. Skaičiuojama, kad po rekonstrukcijos padidės zoologijos sodo išlaikymas, tačiau viliamasi, kad ateis daugiau lankytojų ir tai kompensuosis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA