Žemės nuomininkas turi pirmumo teisę atnaujinti žemės nuomos sutartį | Kas vyksta Kaune

Žemės nuomininkas turi pirmumo teisę atnaujinti žemės nuomos sutartį

Į pabaigą artėja nuomojamos žemės nuomos sutartis. Norėčiau ir toliau nuomotis tą patį žemės sklypą, šį norą išreiškiau ir nuomotojai, tačiau ji su manimi net neina į kalbas, kadangi jau turi susiradus kitą nuomininką, kuris yra jos pažįstamas. Ar aš kaip ilgalaikė žemės nuomininkė šioje situacijoje turiu kokių teisių?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Įstatymų yra numatyta nuomininko pirmenybės teisė palyginti su kitais asmenimis atnaujinti žemės nuomos sutartį, tačiau tam, kad atsirastų žemės nuomininkui pirmenybės teisė, turi būti tenkinamos tokios sąlygos: 1) žemės nuomos sutarties terminas turi būti pasibaigęs; 2) su buvusiu nuomininku tokiomis pačiomis sąlygomis išsinuomoti žemę pretenduoja kiti asmenys; 3) buvęs nuomininkas tvarkingai vykdė pagal žemės nuomos sutartį prisiimtus įsipareigojimus (CK 6.566 straipsnis).

Pirmoji ir trečioji sąlygos yra pakankamai aiškios, todėl nagrinėjamu atveju norėtume plačiau pasisakyti dėl antrosios sąlygos. Taigi vertinant nuomininko pirmenybės teisę atnaujinti sutartį, turėtų būti laikomasi nuostatų, kad sutarties sąlygos gali būti keičiamos nustatant naujas, bet ankstesnis nuomininkas turi teisę atnaujinti savo pasibaigusią sutartį naujomis sąlygomis, kurios yra tokios pačios, kokios siūlomos naujam nuomininkui. Tai reiškia, kad atnaujinamos žemės nuomos sutarties sąlygų tapatumas turi būti lyginamas tarp naujajam nuomininkui siūlomų nuomos sąlygų ir ankstesniojo nuomininko sutikimo laikytis šių naujų sutarties sąlygų. Pabrėžtina, kad jų tapatumas neturėtų būti suprantamas kaip nuomotojo negalėjimas keisti sutarties sąlygų ar nustatyti naujas sutarties sąlygas, kadangi tokiu būdu būtų pažeidžiamas sutarties laisvės principas. Iš ko seka, kad ankstesniam nuomininkui atsiranda pirmenybės teisės sudaryti atnaujintą žemės nuomos sutartį tik tuo atveju, jei su nuomotojo keliamomis naujomis nuomos sąlygomis sutinka naujasis ir ankstesnis nuomininkai.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt .

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA