Druskininkų meras R.Malinauskas po STT apklausos: bandoma įkąsti sąžiningiems žmonėms | Kas vyksta Kaune

Druskininkų meras R.Malinauskas po STT apklausos: bandoma įkąsti sąžiningiems žmonėms

BNS 2016/02/08 15:36
R. Tenio nuotr.

Kaune specialiųjų tyrimų tarnyboje apklaustas Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas sako apgailestaujantis, kad istorija dėl statybų Druskininkuose bei teisėsaugos tyrimas įtraukė ir premjerą ir aplinkos ministrą.

„Man tenka apgailestauti, šitoje vietoje nežinau, ar aš galėčiau atsiprašyti, kad per mano asmenybę bandoma įkąsti tikrai garbingiems, sąžiningiems žmonėms“, – žurnalistams Kaune pirmadienį sakė R.Malinauskas, po daugiau nei keturias valandas trukusios apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT).

Šioje byloje STT jau apklausė „tvarkietį“ aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką, ketina apklausti premjerą, socialdemokratų vadovą Algirdą Butkevičių.

Druskininkų vadovas apklaustas tyrime dėl galbūt daryto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą, turėjusį reikšmės statybų Druskininkuose įteisinimui.

STT pirmadienį BNS patvirtino, kad po apklausos merui įtarimai nėra pareikšti – jis tyrime lieka specialiuoju liudytoju. Tai reiškia, kad byloje gali būti duomenų apie galbūt padarytą nusikaltimą, tačiau jų pareikšti įtarimams neužtenka.

Apie apklausos detales meras neatviravo, tik pareiškė, kad istoriją vertina kaip „konservatorių – liberalų sukurptą legendą su labai geru pasiruošimu“, tačiau atsisakė įvardyti, kas, jo manymu, yra tokios „legendos“ iniciatoriai.

Meras po apklausos taip pat patvirtino, jog yra skambinęs aplinkos ministrui dėl Vyriausybėje tuomet dar rengiamo nutarimo, kuriuo buvo panaikintas kurortinių zonų reglamentavimas ir kuris tapo vienu iš STT tyrimo objektų, tačiau tai laikė normalia praktika.

„Jei dėl kurortinių zonų – tai be abejo. Vyriausybės nutarimas, kuris rengiamas du metus ir niekaip neišjuda iš biurokratų stalčių ir stringa dėl visų kurortų, kur buvo suderinta 2014-aisiais metais, kai guli stalčiuje pas kažką, tai skambinu ne tik ministrui, skambinu ir eiliniams specialistams. Skambina ir specialistai savivaldybės, ir (savivaldybių) asociacijos, kalbina apie tai, kad reikėtų šiek tiek aktyviau dirbti“, – aiškino R.Malinauskas, kuris yra ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

Paklaustas, ar pats norėtų pirkti jo kaimynystėje esančius statinius, jis juokdamasis sakė, jog svarstytų tokią galimybę.

„Ar ateityje įpirksiu – norėčiau tokią svajonę turėti“, – sakė R.Malinauskas.

Dar prieš apklausą R.Malinauskas žadėjo atsakyti į visus tyrėjų klausimus. Jis neatsakė į į BNS klausimą, ar tiesa, jog būtent jis už namo savininką kaunietį verslininką Žilviną Povilonį yra mokėjęs pinigus vadinamąjį Vijūnėlės „dvarą“ Druskininkuose statantiems statybininkams.

„Jei Ž.Povilonis leis man tą pasakyti, aš visada pasakysiu“, – sakė R.Malinauskas.

Paklaustas, kokiomis aplinkybėmis susipažino su verslininku Ž.Poviloniu, Druskininkų meras teigė, jog ši pažintis yra užsimezgusi per jo tėvus.

„Jie pažįstami su mano tėvais, tėvai bendrauja ir su jo draugais, mums tekę ir pasėdėt, ir į gimtadienį pakviest, nėra tas žmogus, kurio beveik nepažinočiau“, – teigė kurorto vadovas.

Jis pripažino,jog yra bendravęs ir su ankstesniuoju Vijūnėlės namo savininku Romu Baranausku, kuris namą dabartiniam savininkui pardavė 2014 metais.

„Tekę bendrauti gal porą kartų. Kiekvienas žmogus kažką mieste darydamas, ar į savivaldybę užeina, ar į skyrių. (…) Šampano kartu nesame gėrę“, – kalbėjo R.Malinauskas.

Šioje byloje specialiuoju liudytoju penktadienį buvo apklaustas ir aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas, planuojama ir premjero, socialdemokratų vadovo Algirdo Butkevičiaus apklausa – jis yra paprastas liudytojas.

STT atlieka tyrimą dėl galbūt darytos įtakos Vyriausybės sprendimams, kurie tapo papildomais motyvais teismui sprendžiant vadinamojo Vijūnėlės „dvaro“ statybų Druskininkuose.

Vyriausybės nutarimas, iš kurio buvo išimtas nuo 1992-ųjų galiojęs skirsnis „Kurortų apsaugos zonos“, parengtas rugsėjo 22 dieną, o kitą dieną pateiktas Vyriausybei bei priimtas. Rugsėjo 22 dieną Druskininkuose lankėsi premjeras, socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius. Nutarimo projektą rengė Aplinkos ministerijos specialistai. Kaip skelbė delfi.lt, sprendimas tapo papildomu motyvu Vilniaus apylinkės teismui rugsėjo pabaigoje priimant palankų sprendimą dėl statybų Druskininkuose. Pernai lapkritį apylinkės teismo verdiktas apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Druskininkų centre, kurortinėje zonoje, sudegusio valčių nuomos punkto vietoje, 2013 metais pradėtas statyti beveik 600 kvadratinių metrų gyvenamasis namas, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė Alytaus miesto gyventojui, vienos saugos firmos apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams, verslininkui Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Gindama viešąjį interesą 2014 metais Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą, siekdama panaikinti visus su statybomis šioje teritorijoje susijusius dokumentus. Seimo Antikorupcijos komisija teisėsaugai šią savaitę perdavė duomenis apie statinio pirkėjus – komisija suabejojo, ar pirkimo sandoriai pagrįsti teisėtai gautomis lėšomis.

Tiek R.Malinauskas, tiek Vyriausybės nariai neigia kaltinimus dėl susitarimų bei sako, jog Vyriausybės veiksmai neturėjo įtakos teismo sprendimui dėl statybų. Meras pripažįsta padėjęs verslininkams prižiūrėti statybas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA