Prabilta apie naują objektą Kaune – svarstoma statyti krematoriumą | Kas vyksta Kaune

Prabilta apie naują objektą Kaune – svarstoma statyti krematoriumą

R.Tenio nuotr.

Verslininkai ketina sukurti Kėdainiams konkurenciją ir Kaune statyti krematoriumą. Miesto vadovas tikina, jog toks objektas turėtų būti priimtinas miestiečiams, nes dabar artimųjų palaikus tenka vežti net į Latviją ar Lenkiją.

Šiuo metu Lietuvoje veikia vienintelis krematoriumas, kuris yra Kėdainiuose. „K2 LT“ įmonės krematoriumas sausio viduryje išplėtė veiklą dar į vieną liniją, tad per metus pajėgūs kremuoti apie 3,5 tūkst. palaikų.

Verslininkai tikina, jog Kėdainių krematoriume dažnai tenka laukti eilėse arba žmonių netenkina kaina, tad tenka palaikus kremuoti vežti net į Latviją ar Lenkiją. Miesto vadovas sako, kad toks objektas būtų reikšmingas Kaunui.

„Manau, kad patogiau kauniečiams būtų, nes kremavimas populiarėja, tad tenka vežti kitur. Moraliniu požiūriu, manau, kad miestiečiams nekliūtų, nes mirtis yra mirtis. Čia tas pats, jei paklaustumėte, ar mieste gali būti kapinės. Bet čia verslo sritis, lai verslininkai ir skaičiuojasi“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauni meras Visvaldas Matijošaitis.

Krematoriumas vietoje šilumos katilinės

Įmonė UAB „Kolekta“ šiuo metu yra pateikusi užklausą Aplinkos apsaugos agentūrai. Pateiktoje informacijoje nurodoma, jog krematoriumas galėtų atsirasti Taikos prospekto gale, netoli Kauno termofikacinės elektrinės.

„Aplinkos išvada jau parašyta, tad dabar reikalingas pilnas aplinkos poveikio vertinimo planas. Šiaip pats krematoriumas tokios didelės taršos neturi. Čia daugiau yra moralinis poveikis“, – sakė Aplinkos apsaugos agentūros specialistė S. Kubilienė.

UAB „Kolekta“ Taikos pr. 144 buvo numačiusi statyti biokurio katilinę, tačiau kadangi katilų Kaune daug atsidarė, verslininkai nusprendė tame pačiame sklype statyti krematoriumą. Tik nuo jų priklauso per kiek jie pasidarys poveikio vertinimo planą ir ar tęs šią idėją. Skaičiuojama, kad tokio plano sudarymas gali trukti ir pusmetį. Jei UAB „Kolekta“ tęs pradėtą idėją, planuojama, kad Kaune būtų galima kremuoti apie 2 tūkst. palaikų per metus.

Šiuo metu ir Kėdainių krematoriumą valdanti įmonė, ir UAB Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ planuoja statyti krematoriumus sostinėje, tad tai rodo, kad krematoriumų rinka šalyje plečiasi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA