Įspėja vairuotojus: keliuose – mirtinai pavojingas reiškinys | Kas vyksta Kaune

Įspėja vairuotojus: keliuose – mirtinai pavojingas reiškinys

delfi.lt 2016/02/05 14:02
"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Nors atrodytų žiemos speigas jau praeityje, o ir eismo sąlygos iš tiesų geros, specialistai ragina nedaryti skubotų išvadų.

Nors artimiausiu metu šlapdribos ar ekstremalių oro sąlygų nenusimato, skubėti pasitikti pavasarį rizikuojant savo saugumu nevertėtų.

Anot lenktynininko Vaidoto Žalos, net lauke esant pliusinei temperatūrai ant kelio gali susidaryti ledas. „Taip vyksta todėl, kad žemė vis dar yra šalta. Itin pavojingas ledas gali susidaryti tose vietose, kur mažiau važinėjama“, – teigė profesionalas.

Būtina paminėti ir tai, jog žiemos pabaigoje nevertėtų atsainiai vertinti automobilio padangų. „Iš esmės žieminė padanga nuo vasarinės skiriasi savo protektoriaus gyliu. Žiemą, esant slidžiai kelio dangai, net 50 proc. padangos nusidėvėjimas yra labai pavojingas“, – įsitikinęs V. Žala.

Taip pat net žiemos pabaigoje reikėtų prisiminti teisingą stabdymą esant galimam slydimo atvejui. Pasak lenktynininko Antano Juknevičiaus, nors dauguma automobilių jau turi ABS sistemas, kai kurie lietuviai vairuoja senesnius automobilius, kuriuose tokios sistemos paprasčiausiai nėra. „Noriu pabrėžti, jog senesniuose automobiliuose, kur nėra ABS, būtina stabdyti kitaip, negalima užblokavus stabdį čiuožti. Jeigu užsiblokavo ratai ir vairuotojas čiuožia, reikia stabdį staigiai atleisti ir vėl užspausti. Tai vadinamasis antiblokavimo judesys“, – patarė lenktynininkas.

Dar vienas itin pavojingas reiškinys tykantis vairuotojų žiemos pabaigoje – vadinamasis „juodasis ledas“. Plonas, nematomas „juodojo ledo“ sluoksnis eismo dalyviams gali būti mirtinai pavojingas. V. Žalos nuomone, nors Lietuvoje šio ledo rūšies pasitaiko ganėtinai retai, jis yra vienas labiausiai pavojingų.

„Toks ledas ypatingas tuo, jog vairuotojas iš pirmo žvilgsnio gali jo nepastebėti. Taip nutikti gali dėl to, kad kelio danga yra juoda, o susiformavusio itin plono ledo sluoksnio ant jos beveik nematyti“, – pasakojo V. Žala.

Specialistai rekomenduoja gatvėje ir kelyje elgtis itin atsargiai net termometrui rodant pliusinę temperatūrą. Dar didesnio budrumo reikėtų važiuojant automagistralėmis.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA