Kauno klinikų Nefrologijos klinikoje – džiaugsmo nuotaikos | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikų Nefrologijos klinikoje – džiaugsmo nuotaikos

Organizatorių nuotr.

Antradienį, Kauno klinikose duris atvėrė modernus Hemodializių poskyris. Dializės Kauno klinikų Nefrologijos klinikoje atliekamos jau beveik 50 metų, tačiau tokių gerų sąlygų pacientams ir medicinos darbuotojams dar nebuvo. Nuo šiol dializės atliekamos modernesniame ir pacientų poreikiams labiau pritaikytame poskyryje.

[galerija]

„Džiaugiuosi, kad didžiausias Baltijos šalyse hemodializių centras aukščiausio lygio medicinos paslaugas pacientams teiks dar patogesnėse ir gražesnėse patalpose“, – sakė Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

Po rekonstrukcijos Nefrologijos klinikos Hemodializių poskyryje atnaujintos ne tik patalpos, bet ir šildymo, vandentiekio, elektros linijos, įrengtos galingos ventiliacijos sistemos ir modernūs vandens valymo įrenginiai, kuriais per valandą paruošiama net 1200 litrų valyto vandens.

„Jau prieš 20 metų vanduo dializei buvo valomas įrenginiais – tai buvo didžiulis šuolis Lietuvos nefrologijos istorijoje, o dabar per vieną darbo dieną galime paruošti ir sunaudoti iki 10 kubinių metrų valyto vandens hemodializės procedūroms atlikti”, – džiaugėsi Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Arūnė Bumblytė.

Renovuotame skyriuje pacientų lauks naujos funkcinės lovos. Pasak Detoksikacijos skyriaus vadovės prof. Editos Žiginskienės, tai aktualu ne tik pacientų patogumui procedūrų metu, nes dializuojami pacientai skyriuje praleidžia 12–16 valandų per savaitę. „Kadangi viena dažniausių dializės komplikacijų yra arterinio kraujo spaudino kritimas, ypatingai svarbu turėti galimybę operatyviai pakeisti paciento padėtį procedūros metu“, – naujųjų lovų privalumus pabrėžė prof. E. Žiginskienė.

Hemodializės procedūrų metu ne tik valomos toksinės medžiagos, bet ir filtruojamas skysčių perteklius. Todėl labai svarbu tiksliai pacientą pasverti prieš ir po procedūros. Funkcinėse elektrinėse lovose instaliuotomis svarstyklėmis galima pasverti itin sunkios būklės, nevaikštančius pacientus. Taip pat skyriuje naudojamos platforminės svarstyklės, kuriomis galima pasverti vežimėliais atvežtus pacientus, neišlipant iš jų.

„Tretinio lygio ligoninėje, kur teikiamos aukšto lygio kvalifikuotos medicinos paslaugos, ne mažiau svarbi yra aplinka, kur yra gydomi pacientai. Tiek personalas, tiek pacientai džiaugiasi, kad šiame skyriuje atliktas kapitalinis remontas, trukęs beveik metus”, – kalbėjo prof. E.Žiginskienė.

Šiuo metu Hemodializių padalinyje gydoma apie 80 ambulatorinių pacientų, sergančių galutinės stadijos lėtine inkstų liga. Vienas pacientas poskyryje praleidžia mažiausiai 4 valandas per dieną 3–4 kartus per savaitę. Dializės metu paciento kraujas prateka per dializatorių 12–15 kartų, o dializuojančio tirpalo prateka per 120 litrų.

Hemodializių poskyryje veikia 36 hemodializės vietos. Čia atliekamos įvairios dializės procedūros, sergantiems sunkiu lėtiniu ir ūminiu inkstų nepakankamumu bei apsinuodijusiems pacientams. Skyriuje įdiegtos moderniausios pakaitinės inkstų terapijos technologijos, atitinkančios pasaulinį standartą. Kauno klinikose kasmet atliekama daugiau nei 16000 įvairių hemodializės procedūrų. Iš jų 5000–6000 atliekama pacientams, kurie gydomi stacionare.

Lietuvoje kasmet apie 300 pacientų išsivysto galutinis inkstų nepakankamumas. Hemodializuojamų pacientų yra apie 1350, peritonine dialize gydomų apie 60, su persodintu inkstu gyvena apie 800. Šie skaičiai kinta – daliai dializuojamų pacientų persodinami inkstai (pernai tokių buvo 115), daliai transplantuotų inkstai nustoja veikti ir reikia grįžti į dializę.

Kauno klinikų Nefrologijos klinika – tai vienintelis centras Kauno regione, teikiantis įvairiapusę nefrologinę pagalbą ištisą parą (atliekamos inkstų pakaitinės terapijos procedūros, organizuojamos inkstų transplantacijos atsiradus donorui ir kt.). Pernai Kauno Klinikose atliktos 53 inkstų transplantacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA