Neries stichija: gelbėtojai ir gyventojai budi jau antrą parą | Kas vyksta Kaune

Neries stichija: gelbėtojai ir gyventojai budi jau antrą parą

E. Radzevičiūtės nuotr.

Susidariusios ledų sangrūdos Kauno rajono gyventojus priverčia ne tik iš namų pumpuoti vandenį, bet ir nemiegoti visą naktį. Apsemtoje vietovėje visą parą budės ir ugniagesiai gelbėtojai.

Nors apie ledų sangrūdas ir potvynį priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai pranešė tik šiandien, Salupių ir Guldynų gyvenviečių žmonės vargsta jau antra para. Salupiuose, „Dailininko“ soduose šiuo metu apsemta apie 40 namų, „Žilvino“ – apie 10. Iš apsemtų vietų gyventojai jau išvarė savo automobilius, juos paliko ant pagrindinio kelio. Kai kurių sodų garažai iki pusės apsemti, kiti gyventojai jau antrą parą iš rūsio pumpuoja vandenį.

„Pas mane stovi du siurbliai, kurie iš rūsio pumpuoja vandenį, tai per valandą išsiurbia 15 kubų vandens. Jei siurblių nebūtų, tai viskas paskęstų. Dabar tenka kas valandą keltis ir žiūrėti, ar siurbliai neperdegė, ar viskas veikia bei kaip kyla ar leidžiasi vanduo“, – kalbėjo praktiškai ant Neries kranto įsikūręs vietos gyventojas.

Budi gelbėtojai

Kadangi neprognozuojama, kaip toliau judės ledai ir patvinęs vanduo, vietoje budi ir gelbėtojai, kurie pasirūpinę reikiama įranga. Jie tikina, kad daugiau semti neturėtų, tačiau gyventojai sako, kad vanduo tai pakyla, tai nuslūgsta.

„Už kelių šimtų metrų yra ledų sangrūda, todėl vanduo pakilo ir apsėmė dalį sodų. Sako, kad situacija gerėja, nes nuo vakar apie 30 centimetrų sumažėjo vandens lygis. Tokioje situacijoje esame pasiruošę valtį, virves, gelbėjimo ratus. Patys apsirengę neperšlampamus drabužius. Budėsim tiek, kiek reikės“, – komentavo vietoje budėjęs Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesys Jonas Drabavičius.

Situaciją keistų sujudinti ledai arba pagilinta vaga

Vietos gyventojai įsitikinę, jog ties vienu posūkiu reikia sujudinti ledus tam, kad šie pajudėtų ir srovė nuneštų kartu ir visą vandenį. Mat toks potvynis šiose vietose jau yra buvęs. Tuomet buvo svarstoma ledų sangrūdas sprogdinti, tačiau pradėjus gręžti, ledai patys pajudėjo.

Kitas dalykas, kuris padėtų išvengti žiemą ar pavasarį tokių stichinių nelaimių – tai vasarą šiek tiek pagilinti pačią Neries vagą. Anot vietinių gyventojų, dar iki 1996-ųjų metų kasmet upės vagą gilindavo žemsiurbė ir tuomet ledų sangrūdos nesusidarydavo, o nuo dabar vietomis galima Nerį tiesiog perbristi, tad ledai užsikemša ir potvynis pridaro daug bėdų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA