Išmaniųjų technologijų proveržis medicinoje | Kas vyksta Kaune

Išmaniųjų technologijų proveržis medicinoje

Organizatorių nuotr.

Išmaniosios technologijos į priekį veržiasi ne tik IT srityje, bet ir – medicinoje. Ultragarsinių tyrimų pažanga sukėlė tikrą perversmą: ultragarso būdu išgaunami vaizdai tampa daug tikslesniais, o moderni tyrimo technologija leis juos išsiųsti į bet kuriame mieste esančią kliniką. Tokiu būdu paciento ultragarsinio vaizdo tyrimą galės matyti skirtingų klinikų specialistai, kas leis priimti saugų sprendimą dėl paciento gydymo ar net gyvybės.

[galerija kiek=”4″]

LSMU ligoninės „Kauno klinikos“ medikai, kartu su Vilniaus universitetu (VU) ir Lietuvos anesteziologų-reanimatologų draugija, pirmieji suskubo suorganizuoti unikalius jaunųjų gydytojų mokymus: „Ultragarsas anesteziologijoje ir intensyviojoje terapijoje“. Situaciją komentuoja LSMU Anesteziologijos klinikos vadovas profesorius Andrius Macas.

Kuo yra ypatingas ultragarso naudojimas anesteziologijos ir intensyviosios terapijos srityse?

Pagrindinis ultragarsinių metodų pritaikymo pranašumas – paciento saugumas. Ultragarso naudojimas ypač aktualus operacinėje, kur gydytojas, vizualizuodamas kraujagyslę ar nervą, gali labai tiksliai įvesti kateterį ar suleisti medikamentus. Esant kritinei paciento būklei, ultragarsinio vaizdo vizualizacija leidžia anksčiau nustatyti priežastį, dėl kurios vystosi ar progresuoja ši būklė (pavyzdžiui, kraujavimas, kraujo ar oro susitelkimas tam tikrose vietose, ženklus širdies funkcijos sutrikimas ir t.t.). Galima pateikti paprastą pavyzdį: niekas nenorėtų būti vežamas patyrusio, bet užrištomis akimis, vairuotojo. Taip pat – ir medicinoje: net ir patyręs gydytojas tam tikrose situacijose priverstas dirbti „apgraibomis“. Tuo tarpu ultragarso panaudojimas operacinėje ar intensyvios terapijos skyriuje leidžia situaciją matyti itin tiksliai.

Ar ultragarsas anesteziologijoje naudotas iki šiol, ar tai – naujas dalykas?

 Operacinėse ultragarsas pradėtas naudoti prieš 40 metų. Tačiau ypač stiprus ultragarso naudojimo suintensyvėjimas jaučiamas pastaruosius penketą metų, kuomet pasaulyje atsirado galimybė įsigyti santykinai nebrangius aparatus. Ultragarso naudojimas orientuotas greitam ištyrimui ir paciento saugumo užtikrinimui.

Ką šiandieną ultragarso panaudojimas anesteziologijoje suteikia gydytojams, ir ką – pacientams?

 Be abejonės – didesnį saugumą. Tiek medicinos specialistai, tiek pacientai nori, kad kateterį gydytojas įvestų iš pirmo, o ne iš antro ar trečio karto.

Kaip pasikeis anesteziologijos specialistų klinikinė praktika, naudojant naują ultragarso technologiją?  

Naujų technologijų aparatai tobulėja itin sparčiai. Šiuo atveju išskirčiau du praktinius dalykus. Pirmasis – tai ultragarso simuliatoriai mokymams. LSMU Medicininės simuliacijos centre, Radiologijos, Kardiologijos ir Anesteziologijos klinikose pristatytas ultragarso simuliatorius leidžia realiai matyti ultragarso vaizdus, tarsi tirtume pacientą. Pranašumas pasiekiamas tuo, jog aparatas leidžia pasirinkti norimą vaizdą: galima pamatyti tiek normos vaizdus, tiek patologinių pokyčių vaizdus ir jų tyrimą. Antroji naujovė – ultragarso duomenų perdavimas čia ir dabar. Ši technologija sparčiai vystosi pasaulyje, neaplenkdama ir Lietuvos. Įsivaizduokime, jog gydytojas Kupiškyje dirba su kritinės būklės pacientu. Uždėjęs ultragarso daviklį (keitiklį) standartiniuose taškuose, vaizdą mato ne tik jis, bet ir tuo metu situaciją konsultuojantis gydytojas, tarkime, Traumų centre ar Kardiologijos reanimacijoje Kaune ar Vilniuje. Tokiu būdu gydytojas Kupiškyje tampa „nebe vienas karys lauke“, o Kupiškio ligoninėje esančiam pacientui atsiranda unikali galimybė: iš karto gauti kelių specialistų teikiamą pagalbą ir didesnį šansą pasveikti ar išgyventi.

Ar ultragarso naudojimas anesteziologijoje gali padaryti pažangą ar perversmą ligonių gydyme?

Vienareikšmiškai taip, ypač kalbant apie paciento saugumą. Tai neišspręs visų kylančių iššūkių medicinoje, tačiau saugumą ženkliai padidins.

Siekiate, kad būsimi medicinos specialistai mokėtų naudotis pažangiausiomis technologijoms, kaip ultragarso pritaikymas anesteziologijoje. Ar jaunųjų gydytojų mokymai, įvykę LSMU, bus tęstiniai?

Šie mokymai organizuojami pirmą kartą Lietuvos gydytojams rezidentams anesteziologams-reanimatologams, studijuojantiems Vilniaus ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetuose. Tai yra unikalus renginys. Lietuvos anesteziologų-reanimatologų draugija ir jos prezidentė profesorė Jūratė Šipylaitė aktyviai palaiko ir skatina jaunųjų gydytojų bendradarbiavimą ir bendrą mokymąsi. Taip pat diskutuojame apie rezidentūros programų glaudų sąlytį. Dar 2014-ais metais VU ir LSMU rezidentai surengė pirmąją klinikinių atvejų konferenciją. 2016-ais metais sausio mėnesį Lietuvos anesteziologų-reanimatologų draugijos ir VU bei LSMU universitetų iniciatyva žengėme didelį žingsnį, vykdant bendrus ultragarso mokymus. Dalis rezidentų, būsimųjų dėstytojų, dalyvavo tiksliniame (Angl. Teach The Teachers) mokymų kurse, ruošdamiesi mokymams. Viliamės, kad tokiu būdu paruošime puikius specialistus, kurie naudosis pažangiausiomis technologijomis ir vėliau savo patirtį perduos ateinančioms medikų kartoms.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA