Paskelbtas nuosprendis legendinėje V. Uspaskicho ir „Darbo partijos“ byloje | Kas vyksta Kaune

Paskelbtas nuosprendis legendinėje V. Uspaskicho ir „Darbo partijos“ byloje

delfi.lt 2016/02/01 14:57
Delfi nuotr.

Beveik 10 metų. Tiek laiko prireikė, kad įsiteisėtų nuosprendis dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo 2004-2006 m. Darbo partijoje (DP) ir sukčiavimo apgaule, išvengiant didelės vertės turtinės prievolės mokėti privalomus mokesčius ir įmokas.

[galerija kiek=””]

Beveik pusantrų metų DP baudžiamąją bylą nagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį skelbia istorinį nuosprendį – dėl finansinių nusikaltimų Vilniaus apygardos teismas kaltu yra pripažinęs dabar jau partiją palikusį jos įkūrėją, europarlamentarą Viktorą Uspaskichą, tuometį partijos atsakingąjį sekretorių Vytautą Gapšį ir finansininkę Mariną Liutkevičienę.

Buvo nuteista ir partijos centrinės būstinės vadovė, dabartinė Seimo narė Vitalija Vonžutaitė, bet jai teismo verdikto dar reikės palaukti – dėl politikės nėštumo teismas bylą išskyrė į atskirą ir ją nagrinės vėliau.

Už grotų nesės

Apeliacine tvarka bylą išnagrinėjusios trijų teisėjų kolegijos pirmininkė Violeta Ražinskaitė paskelbė, kad yra pakeičiamas Vilniaus apygardos teismo nuosprendis, o nuteistieji – paliekami laisvėje.

Teismas nutarė, kad V. Uspaskichas, V. Gapšys ir M. Liutkevičienė turi būti išteisinti dėl didelės vertės mokestinės prievolės išvengimo.

V. Uspaskichui teismas skyrė 190 MGL (6,8 tūkst. Eur) baudą – jis nuteistas tik dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Bauda skirta ir V. Gapšiui, ir M. Liutkevičienei.

V. Gapšiui teismas skyrė 100 MGL (3 620 Eur), o M. Liutkevičienei – 168 MGL baudą.

Kaip pažymėjo teisėja, nusikalstamas veikas nuteistieji padarė veikdami organizuotoje grupėje, apgaulingos apskaitos tvarkymo pagrindiniai organizatoriai buvo V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė.

Pasak teisėjos, partijos buhalterijoje buvo daug neįteisintų piniginių lėšų.

Nuosprendį teismas turėjo skelbti 13.30 val., tačiau jo paskelbimas užtruko beveik valandą – dar prieš posėdį buvo pranešta, kad teisėjai dar nesurašė viso sprendimo. O į teismą išklausyti paskelbimo žmonės rinkosi nuo pat ryto – kai kurie jų laukė net kelias valandas, kol bus įleisti į didžiąją teismo salę.

Kol teisėjų buvo laukiama salėje, tvarką teisme palaikė policijos pareigūnai.

Iš kaltinamųjų nuosprendžio išklausyti atvyko tik M. Liutkevičienė, tuo metu nei V. Gapšys, nei V. Uspaskichas teisme nepasirodė – V. Gapšys yra išvykęs į komandiruotę Niujorke, o V. Uspaskichas dirba Strasbūre. Tik savo vietas teisme pareigingai užėmė visi nuteistųjų advokatai.

Pirmadienį paskelbtas Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėja iš karto po jo paskelbimo – nuteistiesiems skirtos bausmės turi būti netrukus pradėtos vykdyti. Tiesa, nuosprendį galima skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), bet tik dėl teisės taikymo – dar anksčiau kai kurie darbiečių advokatai pareiškė neabejojantys, kad byla tikrai atsidurs ant galutinius ir neskundžiamus sprendimus priimančių teisėjų stalo.

Vilniaus apygardos teismas dar 2013 m. liepą dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir beveik 1,2 mln. eurų (4 mln. litų) mokestinių prievolių išvengimo DP naudai partijos įkūrėją V. Uspaskichas buvo nuteisęs 4 metų laisvės atėmimo bausme.

Seimo narei Vitalijai Vonžutaitei buvo skirti 3 metai nelaisvės, partijos iždininkei Marinai Liutkevičienei – 1 meta laisvės atėmimo.

Seimo narys Vytautas Gapšys laisvės atėmimo bausmės išvengė – jam buvo skirta 275 MGL (10 353 Eur) bauda.

Tuo metu DP byla buvo nutraukta, nes partija po reorganizacijos pakeitė pavadinimą.

Šį nuosprendį buvo apskundę ne tik nuteistieji, bet ir prokurorai. Jie siekė, kad baudžiamojon atsakomybėn patraukti DP lyderiai būtų nuteisti už tai, jog veikas padarė veikdami organizuotoje grupėje, taip pat buvo prašoma panaikinti nuosprendžio dalį dėl V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės išteisinimo dėl sukčiavimo apgaule įgyjant didelės vertės DP turtinę teisę gauti valstybės dotacijas ir kompensaciją.

Prokuroras prašė sugriežtinti bausmę V. Uspaskichui – skirti šešerių, o V. Vonžutaitei – penkerių metų laisvės atėmimo bausmes.

Sugriežtinti bausmę buvo prašoma ir bauda nubaustam V. Gapšiui – dėl sukčiavimo apgaule politikui buvo prašoma skirti pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę.

Prokurorai taip pat siekė, kad būtų nuteista DP, kuriai byla buvo nutraukta dėl reorganizacijos į kitą juridinį asmenį – Darbo partiją (Leiboristus). Prokurorai teisėjų prašė partijai skirti 362 tūkst. Eur baudą bei išieškoti 7 mln. 264 tūkst. Eur gautas dotacijas.

Partija veikė įžūliai – sukčiavimą bandė maskuoti

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad DP apgaulinga apskaita pradėta tvarkyti 2004 m. pavasarį, tačiau atsakomybė už tai partijoms atsirado tik nuo tų metų liepos mėnesio.

Pirmosios instancijos teismas yra nusprendęs, kad dėl atsakingų DP vadovų padarytų nusikaltimų nebuvo galima nustatyti, kokį realų turtą, įsipareigojimus ir struktūrą partija turėjo 2004-2006 m.

Pasak teisėjų, V. Uspaskichas, kaip partijos vadovas, privalėjo kontroliuoti, kaip tvarkoma apskaita. Nustatyta, kad šį procesą organizavo ir jam vadovavo V. Uspaskichas bei V. Vonžutaitė, jiems padėjo V. Gapšys, o visus nurodymus vykdė M. Liutkevičienė su buhaltere N. Steponavičiūte, tačiau jai tyrimas nutrauktas – moteris sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir atskleisti „darbiečių“ machinacijas.

Priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį teismas taip pat pažymėjo, kad kaltinamųjų kaltę patvirtina N. Steponavičiūtės parodymai, per kratas rasti įvairūs dokumentai, duomenys iš per kratas paimtų kompiuterių ir elektroninių laiškų.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad V. Uspaskichas vadovavo partijai, buvo atsakingas už visą partijos veiklą.

Tuo metu partijos būstinėje dirbusi V. Vonžutaitė, pasak teismo, nors ir ėjo pavaduotojos pareigas, tačiau realiai buvo būstinės vadovė, pirmininkas jai buvo suteikęs įgaliojimus, todėl ji galėjo kitiems asmenims duoti nurodymus.

Be to, nustatyta, V. Vonžutaitė pasirašinėjo įvairius dokumentus 2004-2006 m.

Įgaliojimai veikti partijos vardu, teismo teigimu, buvo suteikti ir tuomečiam partijos sekretoriui V. Gapšiui.

Teismo teigimu, byloje esantys duomenys neabejotinai patvirtina, kad partijoje buvo vedama „juodoji buhalterija“, tai nurodė ne tik N. Steponavičiūtė, bet ir kaltinamoji M. Liutkevičienė, taip pat patvirtina operatyvinėmis priemonėmis gauti duomenys, telefoniniai pokalbiai, elektroniniai laiškai, dokumentai, kratų metu paimti daiktai ir kt. įrodymai.

Neoficialioje kasoje esantys pinigai buvo naudojami įvairiems partijos renginiams organizuoti, dienraščio „Respublika“ prenumeratai, darbo užmokesčiui bei autoriniams atlyginimams mokėti.

Teisėjai taip pat konstatavo, kad partija apgaule išvengė mokėti privalomus mokesčius ir įmokas, o Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikė melagingus duomenis. Nemokėdama mokesčių, pasak teismo, partija turėjo didesnes galimybes populiarinti savo veiklą.

Apgaulė buvo esminė – teismo teigimu, byloje patvirtinti ir objektyvieji sukčiavimo požymiai.

„V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė žinojo, kad partijoje egzistuoja pajamos ir išlaidos, neįtrauktos į buhalteriją“, – Vilniaus apygardos teismas pabrėžė, kad kaltinamieji suprato, jog dėl jų veiksmų valstybė patirs turtinę žalą. Tyčia, pasak teismo, veikė ir V. Gapšys – jo pasirašytose deklaracijose buvo neteisingi duomenys, todėl partijai pavyko išvengti privalomų prievolių valstybei.

Pasak teismo, DP nuolat gaudavo neoficialių pajamų 2004 – 2006 m., tokiais jų veiksmais buvo slepiami tikrieji DP rėmėjai, jos veiklos finansuotojai, išvengta veiksmingos partijos veiklos finansavimo kontrolės.

„Daugeliu atvejų pajamos buvo koduojamos ne tik raidėmis, atskirais vardais ar kitais žodžiais, bet ir pavadinimais, tapačiais įmonių, kaltinime nurodytu laikotarpiu gavusių ES struktūrinių fondų paramą, pavadinimams“, – nurodė teismas, pabrėžęs, kad DP finansininkė M. Liutkevičienė pritarė „juodosios buhalterijos“ vedimui, nors dirbti pradėjo, kai jau buvo slepiami mokesčiai.

Anot teisėjų, visi kaltinamieji veikė bendrai ir turėdami vieningą tyčią, siekdami išvengti prievolių valstybei – VMI buvo pateikta net 31 ataskaita, kuria buvo apgauta valstybė.

„Kaltinamieji apgaulę naudojo prieš valstybę, tai rodo, kad jie realizavo vieningą sumanymą, tai vertinama kaip tęstinė veika“, – teismas pažymėjo, kad sukčiaujant V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės veiksmai turi būti vertinami ne tik kaip organizatorių, bet ir kaip vykdytojų.

Anot teismo, kaltinamieji veikė gana ilgą ir tiesiogine tyčia, padarė didelę žalą valstybei, ši žala iki šiol nėra atlyginta. Be to, konstatuota, kad V. Uspaskicho vaidmuo buvo pagrindinis – jis nesilaikė aukštų politikams taikomų reikalavimų, o veikė priešingai.

Faktai apie Darbo partijos bylą

* Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2006 m. gegužės 17 d.

* Įtarimai buvo pateikti DP centrinės būstinės vadovo pavaduotojai V. Vonžutaitei, iždininkei M. Liutkevičienei ir buhalterei Nijolei Steponavičiūtei (vėliau jai įtarimai buvo panaikinti).

* 2006 m. birželio 22 d. įteiktas pranešimas apie įtarimą DP atsakingajam sekretoriui V. Gapšiui. Jam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

* 2006 m. birželio 29 d. įteiktas pranešimas apie įtarimą DP kaip juridiniam asmeniui.

* 2006 m. liepos 18 d. V. Uspaskichui nurodyta atvykti į Generalinę prokuratūrą, bet jis nepasirodė, rugpjūčio 25 d. teismas V. Uspaskichui paskyrė kardomąją priemonę – suėmimą. Tą pačią dieną paskelbta tarptautinė įtariamojo paieška, jam išduotas Europos arešto orderis.

* 2006 m. rugsėjo 15 d. V. Uspaskichas buvo sulaikytas Maskvoje.

* 2007 m. rugsėjo 26 d. V. Uspaskichas suimtas tarptautiniame Vilniaus oro uoste, rugsėjo 27 d. teismas V. Uspaskichui skyrė namų areštą.

* 2008 m. balandžio 14 d. baudžiamoji byla perduota Vilniaus apygardos teismui.

* 2013 m. liepos 12 d. Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį, kuriuo V. Uspaskichas, V. Vonžutaitė, V. Gapšys, M. Liutkevičienė ir DP buvo pripažinti kaltais.

* Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas prokurorams siūlė iškelti baudžiamąsias bylas liudytojams, kurie galėjo duoti melagingus parodymus. Tarp asmenų, kuriems teismas siūlo kelti bylą, yra dainininkas Žilvinas Žvagulis, buvęs muzikantas Juozas Liesis, kai kurie Seimo nariai.

* DP bylą sudaro beveik 200 tomų.

Daugiau skaitykite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA