Kauno kurtieji atsakė dėl rinkliavų gatvėse: neorganizuojame tokių akcijų | Kas vyksta Kaune

Kauno kurtieji atsakė dėl rinkliavų gatvėse: neorganizuojame tokių akcijų

"Kas vyksta Kaune" skaitytojo Vyčio nuotr.

Po pasirodžiusios publikacijos, kad ties Muravos sankryža kurtieji duoda suvenyrus ir prašo nusipirkti, su redakcija susisiekė VŠĮ „Kauno kurčiųjų reabilitacijos centro“ atstovai ir užtikrino, jog ji neorganizuoja tokių akcijų ir pinigai jų bendruomenės nepasiekia, o ir patys ne kartą dėl atvykėlių kreipėsi į pareigūnus.

„VšĮ „Kauno kurčiųjų reabilitacijos centras“ nori informuoti kauniečius apie pastebimus kurčiuosius miesto gatvėse, kurie dalina lapukus su prašymu nupirkti suvenyrus ar kitaip juos paremti.

Taip, jie yra kurtieji, tačiau atvykę iš Baltarusijos kelioms dienoms, užsidirbti iš tokios savo prekybos. Kurčiųjų bendruomenė atsisako būti siejama su šiais asmenimis, dėl jų veiksmų ne kartą kreipėsi į policiją. Manome, kad jie neturėtų klaidinti žmonių su lietuviškai parašytais tekstais, neprisistatydami, kas jie iš tikro yra ir kam tie pinigai skirti. Kurčiųjų bendruomenė neorganizuoja jokių panašių akcijų, surinkti pinigai jų nepasiekia.

Norime atkreipti jūsų dėmesį, kad prekių pardavinėjimas už nustatytą kainą, tačiau nemokant mokesčių valstybei, yra neteisėtas, todėl jūsų prašome, pastebėjus minėtus asmenis, skambinti policijai. Be to, kurtieji gauna neįgaliojo pašalpą, iš kurios gali pragyventi, todėl čia tik jūsų sprendimas, ar turėtumėte jiems aukoti dar ir savo pinigus.

Taip pat, prašome, nevartoti žodžio „kurčnebylys”, kalbant apie kurčiuosius. Jau nuo 1995 m. lietuvių gestų kalba yra patvirtinta kurčiųjų gimtąja kalba, todėl nebyliais jų vadinti tiesiog netinka – jie turi savo kalbą, kuria bendrauja, nepaisant kurtumo negalios, taip pat jie moka lietuvių kalba skaityti ir rašyti“, – laiške dėstė VšĮ „Kauno kurčiųjų reabilitacijos centro“ direktorė Jūratė Pugačiauskienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA