Kaune pirmą kartą atlikta sudėtinga operacija, grąžinusi regą | Kas vyksta Kaune

Kaune pirmą kartą atlikta sudėtinga operacija, grąžinusi regą

Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Kauno klinikose pirmą kartą atlikta unikali akių ragenos transplantacijos operacija, kuri išsaugojo paciento regėjimą. Ankščiau ragena buvo persodinama kitokios operacijos metu. Dabar iš vienos ragenos galima išsaugoti net dviejų žmonių regą, o pats gijimo procesas yra gerokai paprastesnis.

Užsienyje vidinio ragenos sluoksnio operacija jau atliekama kokius dešimt metų, tačiau Lietuvoje tokia akių mikrochirurgija įžengė pirmą kartą. Unikalios operacijos pacientu tapo vyras iš Skuodo, kuriam gyvenimas pradėjo tamsėti.

„Dešiniosios akies operacija, kai keitė lęšiuką, atlikta prieš keletą metų. Tas vidinis sluoksnis neatlaikė operacijos ir ragena pradėjo gesti. Matymas staigiai pablogėjo. O kai padarė šitą operaciją, nuėmė tvarstį, pamačiau viską ryškiai ir apsidžiaugiau. Kai matai, ir koordinacija geresnė“, – kalbėjo pirmasis tokios ragenos dalies transplantacijos pacientas Lietuvoje Vitalijus Lušnikovas.

Kita pacientė, kaunietė ragenos dalies transplantaciją turėjo Nyderlanduose. Ten yra tarsi ragenų bankas, į kurį iš viso pasaulio suplaukia donorų paaukotos ragenos.

„Man labai daug metų skaudėjo akis. Paskui pasimatė, kad paveldėjau ligą. Matymas buvo rūke, nemačiau ryškiai ir blogėjo. Dabar viskas gerai prigijo. Galiu ir vakarais vairuoti automobilį, skaityti megzti“, – pasisekusios operacijos rezultatais džiaugėsi Danguolė Juškevičienė.

Operacija reikalauja daug kruopštumo

Tai pirma operacija Lietuvoje. Labai sudėtinga pasiruošti operacijai. Už plauką ketus kartus plonesnė membrana, kurią reikia nuimti nuo donoro. Dėti į specialią terpę, kad išsaugoti, tuomet perkelti į donoro akį.

„Mus mokino nesiliesti prie ragenos iš vidaus, o mes dabar turime liesti. Tą ploną lopelį, endotelį, turime įvesti į vidų ir išskleisti pagal akies bangas. Pasiruošimas apie pusantros valandos, kitą dieną operacija trunka dar apie valandą. Įleidžiamas oras, kad ragenos sluoksnius prispaustų“, – kalbėjo regėjimą gražinęs gydytojas prof. Vytautas Jašinskas.

Akių klinikos vadovas pabrėžia, jog šia operacija nereikia daryti daug siūlių ir keisti visą rageną, mat keičiama tik viena iš penkių ragenos dalių. Kadangi akyje daromas mažesnis pjūvis, yra didesnė tikimybė, kad operacija pasiseks ir žmogaus akis priims donoro rageną. Be to, pacientams nereikia gydytis hormoniniais vaistais ir pats gijimo procesas trunka gerokai trumpiau.

Taip pat ši ragenos operacija leidžia regą grąžinti dviem pacientams, nes vieniems užtenka pakeisti endotelį, kitiems – keičiama pats pirmasis ragenos sluoksnis. O kadangi Lietuvoje labai trūksta ragenų donorų, tai padės pagerinti daugiau žmonių gyvenimo kokybę. Praėjusiais metais Lietuvoje atlikta 49 ragenos persodinimo operacijos, o eilėje laukia dar 123 žmonės. Gydytojai spėja, kad Lietuvoje žmonės nenori aukoti ragenų, nes bijo, kad bus išimta visa akis, tačiau išimama tik ragena, tad mirusio žmogaus kūnas nepasikeičia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA