A.Kupčinskas pateikė savo versiją, kodėl Kaunui pavyko rekordiškai sumažinti įsiskolinimus | Kas vyksta Kaune

A.Kupčinskas pateikė savo versiją, kodėl Kaunui pavyko rekordiškai sumažinti įsiskolinimus

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Kauno miesto savivaldybei išplatinus pranešimą, kad per praėjusius metus pavyko kreditorinius įsipareigojimus sumažinti 45 mln. eurų, buvęs miesto vadovas Andrius Kupčinskas pateikia savo matymą į naujos valdžios taupumą.

„Paprastai, finansiniams metams pasibaigus, ataskaitos būna pateikiamos metinės. Šįkart Kauno valdantieji iš 2015 m. ataskaitų išmetė I-ąjį ketvirtį, ir pateikė 9 mėn. rezultatą. Ar ne todėl, kad pirmus 4 mėn. darbavosi dar ankstesnė kadencija? Be to, tenka priminti ir šiandien skaičiai rodo, jog praėjusių metų pradžioje mūsų parengtas ir Miesto taryboje patvirtintas biudžetas išties buvo gerai subalansuotas ir parengtas.

Atkreipiu dėmesį, jog nuo 2013m. Miesto ekonominė situacija grįžo į prieškrizinį lygį, pagerėjo Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių surinkimas, todėl savivaldybių biudžetai pradėti viršyti, kas leido iš esmės mažinti per krizę atsiradusius kreditorinius įsiskolinimus.

Jau per 2014-us metus savivaldybės kreditorinius įsiskolinimus sumažinome ~20mln.eur., nekalbant apie Savivaldybės bendrovių kreditorinių įsipareigojimų mažėjimą. Todėl dabartiniai valdančiųjų nuopelnai nemaža dalimi priskirtini bendroms Lietuvos ekonomikos augimo tendencijoms, ypač didžiuosiuose miestuose.

Papildomai priminsime, jog 2013-iais sudarėme Kauno gatvių tvarkymo 5 metų sutartį karšto asfalto regeneravimo (RemixPlus) būdu, o Panemunės tilto darbų baigtumą palikome 90proc., keičiantis kadencijoms.

Taip pat dėka panaikinto Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) šilumos monopolio (2013m.) ir įgyvendinto „Kauno energijos” investicijų plano (2012-2015m.), kai įvedėme nuosavų virš 70MW galios biokuro katilų, Kaune šilumos kaina sumažėjo trečdaliu (nuo 9,27ct iki 6,03 ct/kWh).

Tačiau džiaugiamės, kad yra tęstinumas, kurį iki šiol neigė vietos valdantieji. Kita vertus nesuprantama, jei taip gerai tvarkomasi, kodėl tvirtinant 2016-ųjų Valstybės biudžetą atkakliai Vyriausybėje reikalauta dar 10 proc. padidinti Kauno skolinimosi limitą. Kaip sakoma, Rytojus niekada nemiršta (Tomorrow Never Dies), ateičiai pravers, kai pranešimai apie įsiskolinimus pasimirš.

O kalbant jau apie šių metų Kauno miesto biudžeto projektą, jo projektas slepiamas po kibernetiniais administracijos užraktais ir darbo grupė mero potvarkiu nesudaroma. Prie skaičiukų prileidžiami tik vieningai ištikimi, kad, prieš pateikiant, juos teisingai atrinkti”, – viešoje erdvėje guodžiasi buvęs Kauno meras A.Kupčinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA