Buldozeriai griauna didingą „Kauko“ istoriją | Kas vyksta Kaune

Buldozeriai griauna didingą „Kauko“ istoriją

R. Tenio nuotr.

Kadaise vienas iš prabangiausių restoranų Kaune – „Kauko“ kavinė greit bus sulyginta su žeme. Aptvertos tvoros ir jau pradėjęs darbuotis buldozeris – štai koks šiandienos „Kauko“ likimas. Dar nežinia, kas iškils kavinės vietoje, tačiau svarstoma apie tris gyvenamuosius namus.

Tarpukario Lietuvos architekto suprojektuota Felikso Vizbaro Baltoji vila, dažnai vadinta tiesiog Vizbaro pilaite. Vėliau šis pastatas įgijo „Kauko“ kavinės pavidalą ir pavadinimą. Vyresnieji Kauno gyventojai dar prisimena, jog būtent šioje vietoje vyko prabangios vakarienės, buvo pamėgta pasilinksminimų vieta.

Ilgus metus lyg vaiduoklis pastatas stovėjo, o dabar pradėtas griauti. Tai buvo privatus statinys, neįtrauktas į paveldo sąrašus, kurio savininkai dar maždaug 2005 metais nešė įvairius eskizus, nurodydami, kas Kauko alėjoje galėtų iškilti.

„Iš pradžių buvo daugiabutis, bet toks variantas netiko užsakovui. Gal prieš kokį pusmetį man atnešė kitus eskizus, kuriuose yra trys vieno–dviejų aukštų namukai. Įdomu, kad idėja taip radikaliai pasikeitė“, – komentavo Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Griauna aplinkinius namus

Pasak architektūros specialisto N. Valatkevičiaus, dar 2010-ais metais buvo gauti leidimai griauti tris šalia esančius namus. Pagal galiojančius įstatymus, gretimai stovintiems mažaaukščiams statiniams atskiro griovimo leidimo nereikia, tad greičiausiai, savininkai įtraukė „Kauko“ kavinę į bendrą griovimo kompleksą.

Šiuo metu teritorija yra aptverta tvora ir buldozeris jau pradėjęs darbuotis. Vieni kauniečiai tikina, kad pagaliau miestas yra gražinamas ir griaunamas pastatas, kuris jau seniai nebuvo prižiūrimas. Kitus miestiečius užplūsta prisiminimų banga – jie teigia, jog didingąjį „Kauką“ buvo galima kaip nors išsaugoti.

Kol visos idėjos pateikiamos tik eskizuose, neaišku, kas galėtų iškilti Vizbaro pilaitės vietoje. Tačiau vietiniai gyventojai viliasi, kad naujos statybos neužgoš gražių vaizdų ir įsilies į bendrą vietovės stilistiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA