Nesutinkantys rūšiuoti šiukšlių, mokės trigubai daugiau | Kas vyksta Kaune

Nesutinkantys rūšiuoti šiukšlių, mokės trigubai daugiau

Archyvo asociatyvi/ Kaunas.lt nuotr.

Kauno miesto savivaldybės administracijoje užregistruotas projektas, kuris numato kirsti per rūšiuoti nesutinkančių žmonių kišenę. Numatyta, kad individualių valdų savininkai galės rinktis: arba rūšiuoti atliekas, arba už jų išvežimą mokėti trigubą kainą.

Artimiausiame tarybos posėdyje miesto valdžia svarstys aplinkosauginius klausimus, tarp kurių ir šiukšlių rūšiavimas. Parengtame sprendimo projekte kol kas numatomos sankcijos tik individualiems namams, o daugiabučių gyventojams šiukšlių išvežimo nuostatos kol kas nesikeis.

„Nuo rugpjūčio „Kauno švara“ jau išdalino 26 tūkst. rūšiavimo konteinerių komplektų. 3,5 tūkst. individualių valdų savininkų atsisakė sudaryti sutartis ir priimti rūšiavimui skirtus konteinerius. Jau parengtas miesto tarybos sprendimas, kuriame numatoma, jog atsisakiusieji rūšiuoti, mokės triskart brangiau už mišrių buitinių atliekų išvežimą. Tuo tarpu rūšiuojantieji galės pakeisti sutartis – užsisakyti mažesnės talpos mišrių buitinių atliekų konteinerį ir, jei norės, sumažinti išvežimų skaičių. Taigi, rūšiuojantiems šiukšlių išvežimas turėtų pigti (rūšiuotos atliekos išvežamos nemokamai)“, – feisbuke rašė tarybos narys Rimantas Mikaitis.

Kol kas daugiabučiuose namuose gyvenantys kauniečiai gali atsipūsti, jų naujasis rūšiavimo planas nepalies. Šiuo metu svarstoma, kaip galima būtų motyvuoti ir daugiabučių namų gyventojus. Jiems siūloma šiukšles rūšiuoti į atitinkamus konteinerius. Bėda tame, kad ne prie visų namų yra rūšiavimo konteineriai, tad dauguma atliekų vis dar keliauja į bendrą komunalinių atliekų konteinerį.

Žinoma, įvairių atliekų patekimą į sąvartynus sumažins ką tik Kaune atidaryta atliekų rūšiavimo gamykla, kurioje vietoje išrūšiuojamos šiukšlės ir atiduodamos perdirbti arba kompostuojamos. Ši gamykla sumažins į sąvartynus patenkančių atliekų naštą apie 80 proc.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA