Siekdamas kompiuterinio žaidimo rekordo, lietuvis nemiega 80 valandų | Kas vyksta Kaune

Siekdamas kompiuterinio žaidimo rekordo, lietuvis nemiega 80 valandų

delfi.lt 2016/01/19 12:54
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Populiariame žaidimus transliuojančiame tinklapyje pavadinimu „Twitch“, vartotojas XpegASAS žaidžia kompiuterinius žaidimus ir stengiasi nemiegoti 96 valandas. Šiuo metu likusios kiek daugiau nei 10 valandų.

[galerija kiek=”4″]

Kaip teigė DELFI skaitytojas, XpegASO tikras vardas yra Nerijus Žimantas. Jo tiesioginę nemiego transliaciją nuolat žiūri apie 1,5 tūkst. žmonių, o iš viso prie jos buvo prisijungę daugiau nei 100 tūkst. vartotojų.

Kaip tvirtinama laiške, vaikinas trisdešimtmetis eksperimento dalyvis sulaukia daug skambučių iš artimųjų, kurie ragina nustoti žaisti kompiuterinius žaidimus ir eiti miegoti.

Psichiatras nerekomenduoja

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Arūnas Germanavičius patvirtino, kad „rekordą besistengiantis pasiekti žmogus dažniausiai tai daro sveikatos sąskaita.“

Jis pasakojo, kad normalus žmogaus bioritmas yra sudarytas iš ciklų, kurie trunka apie dvylika valandų: po dvylikos valandų būdravimo žmogus turi pailsėti. „Esant stresinėms situacijoms ar gyvenimo aplinkybėms, žmogus gali ištverti ir keletą parų be miego, tačiau tai turi pasekmes hormonų apykaitai, centrinės nervų sistemos medžiagų apykaitai, autominei vegetacinei nervų sistemai. Tikėtina, kad tokio eksperimento efektai gali pasireikšti ne tik iš karto, bet ir praėjus kelioms savaitėms“, – pasakojo prof. A. Germanavičius ir pridūrė, kad „su stresu susiję imuninės sistemos neigiami pokyčiai, stebimi odoje, sąnariuose, vidaus organuose, o pakitęs ar iškreiptas imuniteto atsakas gali išprovokuoti ir lėtinių ligų pasireiškimą, daliai žmonių tai gali būti susiję su nerimu ir depresija.“

Profesorius pabrėžė, kad daugelis žmonių, priklausomų nuo žaidimų, kompiuterių, interneto bei lošimų vartoja daug stimuliantų, energinių gėrimų, kuriuose daug angliavandenių, kofeino ir amino rūgščių, kartais labai sunkiai iškreipiančių įprastą žmogaus metabolizmą, keičiančių medžiagų apykaitą, vidaus organų ir galvos smegenų veiklą.

A. Germanavičius pabrėžė, kad kūnui esant tokioje būklėje sutrinka miegas, gali išsivystyti depresija, nerimo sutrikimai. Profesorius tikino, kad keletas parų nemiego gali grėsti ir panikos atakomis, kuriose išryškėja baimės jausmas, atsiranda baimė išprotėti, pradeda permušinėti širdis.

Profesorius tvirtino, kad tokie eksperimentai ilgalaikės įtakos sveikatai gali ir neturėti, nes jaunuolių energijos rezervai yra dideli, tačiau labai daug priklauso ir nuo genetinių bei aplinkos veiksnių. Be to, jei žmogus silpnas fiziškai ir emociškai, tai gali paskatinti lėtinių ligų atsiradimą.

Prof. A. Germanavičius nerekomenduoja vykdyti tokių eksperimentų.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA