Vienintelei Kaune gyvūnų senjorų prieglaudai „Lesė“ reikalinga didelė pagalba | Kas vyksta Kaune

Vienintelei Kaune gyvūnų senjorų prieglaudai „Lesė“ reikalinga didelė pagalba

R. Tenio nuotr.

Jei augintinis paseno, apako ar prarado koją, reikia jį užmigdyti? Ne, bet tam reikia didelio noro ir pasišventimo gyvūnams. Kaune veikia vienintelė prieglauda, kuri po stogu glaudžia beglobius ir jau pasenusius augintinius. Tačiau dabar prieglaudai ypatingai reikalinga kiekvieno pagalba, nes kitaip keli šimtai gyvūnų liks be pastogės arba jų iš viso neliks.

Kauno rajone, Sausinės kaime veikia analogų neturinti gyvūnų prieglauda „Lesė“. Kai į kitas prieglaudas atvežami nebereikalingi gyvūnai ir po to jiems surandami kiti namai, čia, „Lesėje“ dauguma gyvūnų atvežami numirti. Skamba baisiai, bet žmonėms nebesinori namuose laikyti jau seno šuns ar katės, o prieglaudos savanoriams širdis neleidžia tiek gyvūnų užmigdyti. Todėl „Lesėje“ augintiniai skaičiuoja paskutines gyvenimo dienas ir labai retais atvejais yra padovanojami kitiems. „Čia gyvena mūsų senjorai senučiukai“, – tikino viena iš savanorių.

Gyvūnai glaudžiasi it tikruose namuose

Šiuo metu Sausinės kaime glaudžiasi apie 200 beglobių gyvūnų. Čia galima atrasti ne tik šunis, kates, paukščius, triušius, bet ir egzotinius ar laukinius gyvūnus. Pastarieji prieglaudoje laikomi ne ilgai – tik tol kol sustiprėja ir gali laisvėje savimi patys pasirūpinti.

„Turime unikalų filialą Kaune. Čia rūpinamasi laukinių gyvūnų priežiūra, gydymu, reabilitacija ir jų grąžinimu į laukinę gamtą. Šiuo metu pas mus glaudžiasi lapė, bet ji į laisvę neišeis, nes, buvo pripratinti eiti prie žmonių, tad gamtoje nebeišgyvens. Laukiame kol sustiprės paukščiai ir juos pavasarį galėsime paleisti. Dar turime voveraitę, tačiau ji taip pat liks pas mumis, nes nebesugeba orientuotis“, – pasakojo prieglaudoje dirbanti savanorė.

Naminiai gyvūnai čia gyvena kaip tikruose namuose. Beglobės katės patogiai įsitaisiusios ant fotelių, turi kur pasikarstyti ir pan. šunų voljeruose taip pat nestinga minkštų baldų. Viename yra net televizorius. Visus šiuos daiktus suaukojo žmonės, o savanoriai įrengė taip, kad prieglaudos senučiukai galėtų oriai nugyventi likusį gyvenimą. „Juk kiekviena yra gyvybė ir nesvarbu, ar su viena akim ar trimis kojomis, jie nusipelno gyventi“, – pažymėjo savanorė.

Gerų darbų link pastūmėjo svajonė

Prieglaudos vadovė Eglė Baležentienė pasakoja, kad pradėti rūpintis beglobiais gyvūnais paskatino didelė svajonė. Dar 2008 metais prie iniciatyvos prisijungė keli savanoriai, kurie ieškojo beglobiams gyvūnams kitų namų ir laikinai glaudė pas save.

Bėgo metai ir 2012-ais metais įsteigtas beglobių gyvūnų pencionatas. Dabar čia glaudžiasi ir kone du dešimtmečius sulaukę gyvūnai.

Kadangi prieglaudoje darbuojasi tik savanoriai, tai, kaip minėta, patys įrengė dizainą ir suteikė jaukumo. Didžiuosius remonto darbus atliko savanorių vyrai, o beveik visas statybines medžiagas suaukojo paprasti žmonės ar verslo atstovai. Viskas buvo daroma, kad atitiktų gyvūnų prieglaudoms taikomus reikalavimus.

Neleiskime svajonei užgesti

Gyvūnų prieglauda „Lesė“ kreipiasi į visus geros širdies žmones su dideliu prašymu. Vasario mėnesį baigiasi nuomos sutartis ir liks tik du keliai: nusipirkti Sausinės kaime esančias ir savanorių rankomis įrengtas patalpas ir iki galo įgyvendinti savo svajones arba išsikraustyti iš šių patalpų į nežinomybę su visais savo globotiniais arba be jų. Prieglaudos darbuotojai viliasi, kad pavyks surinkti likusią sumą ir senučiukai galės toliau gyventi. Kitu atveju baisu net pagalvoti, kad gali tekti reikėti užmigdyti apie 200 gyvūnų.

Didžiąją dalį sumos prieglauda surinko iš aukojamų 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, tačiau dar trūksta apie 12 tūkst. eurų. „Lesė“ tikisi surinkti reikiamą sumą iki vasario 15 dienos, kuomet pasibaigia nuomos sutartis.

Nelikime abejingi ir leiskime senatvės sulaukusiems gyvūnams gyventi oriai ir po stogu.
Visi norintys paaukoti pinigų tam, kad „Lesė“ galėtų išsipirkti patalpas, gali juos siųsti į prieglaudos sąskaitą.

„Lesės“ prieglaudos rekvizitai:

Vadovė: Eglė Baležentienė
Adresas: Tvenkinio g., Sausinės k., 54312 Kauno raj.
Telefonas: +370 604 26451 (Eglė) – bendrais klausimais
Banko A/S:Gavėjas: VšĮ Lesė. Įmonės kodas: 300709225
IBAN: LT65 7044 0600 0618 6558 (SEB bankas, SWIFT: CBVILT2X)

Ačiū už Jūsų gerumą!

Daugiau informacijos apie „Lesę” galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA