Mažiausia Kauno rekordininkė dar negimusi turėjo iškęsti 5 sudėtingas procedūras | Kas vyksta Kaune

Mažiausia Kauno rekordininkė dar negimusi turėjo iškęsti 5 sudėtingas procedūras

R. Tenio nuotr.

Praėjusią savaitę dienos šviesą pamatė ypatinga naujagimė. Dar būnant mamos pilve kūdikiui reikėjo net penkis kartus perpilti kraują. Po atliktų perpylimų, vaikas gimė sveikas ir dabar stebimas kartu su mama.

Kraują naujagimiui arba dar negimusiam vaikui reikia perpilti dėl to, kad mama turi neigiamą kraujo grupę, o vaikas teigiamą ir dėl to įvyksta konfliktas. Per metus būna apie 30 moterų, kurioms reikia rezus profilaktikos, tačiau labai retais atvejais, kraujas perpilamas vaikui dar būnant įsčiose.

Kauno klinikų gydytojai pasakojo, kad dažniausiai nėštumas būna užbaigiamas po antro perpylimo ir naujagimiai gimdavo neišnešioti, o šiuo atveju, įsigijus tam tikrą aparatūrą – ultragarsą ir adatas, buvo galima tiksliau pataikyti į mažą virkštelę ir ultragarso kontrolėje, matant 3D vaizdą, pumpuoti kraują.

„Pradžioje buvo rimta būklė. Moteris pakliuvo 23-čią savaitę ir vaisius buvo išburkęs, pilve buvo daug skysčių, grėsė žūtis per ateinančias paras. Pirmo perpylimo metu negalėjome daug jo perpilti, vos 100 mililitrų. Po procedūros pagerėjo situacija, tačiau paburkimas neišnyko. Po antrojo perpylimo išnyko visas pilve buvęs skystis ir vaikas įgavo įprastą pavidalą. Kiti perpylimai buvo daromi kas kelias savaites. Pasiekus 36-tą savaitę buvo nuspręsta skatinti gimdymą“, – komentavo Kauno klinikų Akušerijos skyriaus vadovas doc. Vladas Gintautas

Tokia operacija dar įsčiose esančiam kūdikiui yra lai pavojinga. Kadangi virkštelė yra maža, į ją sunku pataikyti. Visų perpylimų metu buvo paruošta greitai Cezario operacijai, tačiau jos neprireikė.

29-erių metų motinai tai jau ne pirmas gimdymas. Kitiems vaikams taip pat reikėjo perpilti kraują, tačiau ne tiek daug kartų.

Kauno klinikų gydytojai nusprendė gimdymą sužadinti nuspręsta 36-ąją nėštumo savaitę. Šešto kraujo perpylimo neprireikė. Mergaitė gimė sveika ir svėre 2,6 kg. Pavojaus naujagimio gyvybei neliko. Naujagimis gimė labai geroje būklėje, šiuo metu guli su mama palatoje, valgo iš krūties. Dabar turi lengvos formos mažakraujystę, kurios kol kas koreguoti nereikia. Mažiausiai savaitę vaikas dar bus stebimas, nes dar antikūniai yra aktyvūs. Vakare bus keturios paros.

Medikai dėkoja visiems kraujo donorams, kurie padėjo išgelbėti mažąją gyvybę. Pastebima, kad kūdikiams reikalingas ne senesnis nei 5 parų kraujas ir jo paruošimas užtrunka ilgiau, tačiau buvo laiku sureaguota ir viskas atlikta sėkmingai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA