Renovuotas namas Kaune tapo geru pavyzdžiu kitiems | Kas vyksta Kaune

Renovuotas namas Kaune tapo geru pavyzdžiu kitiems

R. Tenio nuotr.

Kol kas Kaune renovuotų namų yra tikrai nedaug. Vieni įsitikinę, kai kaina per didelė, kiti – baiminasi nekokybiškai atliktų darbų, tad pradėti daugiabučių renovacijos neskuba. Tačiau vieno namo gyventojai džiūgauja, kad pagaliau gyvena pilnai sutvarkytame name ir nesikuklina pasakyti, kad jų daugiabutis gali tapti pavyzdžiu kitiems.

Du metus brandinta idėja buvo įgyvendinta per pusmetį. Gyventojai tikina, kad dabar praeiviai tikrai į renovuotą pastatą atsisuka, nes jis rajonėlyje tikrai išsiskiria.

„Turėjom gal tik du žmones, kurie renovacijai nepritarė, bet dabar ir jie katutėm ploja, kad jiems šilta, smagu, švaru ir gera. Mes pradėjom krutėti dar prieš porą metų, nes norėjosi, kad būtų viskas geriau. Dvejus metus brandinom idėją. Su gyventojais daug tartasi ir skaičiuota. Negaliu atsidžiaugti savo namo žmonėmis ir žiūrėdama į šį namą. Aš jau 40 metų gyvenu šiame name, tad labai smagu“, – kalbėjo bendrijos pirmininkė Valda Cekanavičienė.

„Mūsų namas išsiskiria iš viso rajono. Gerai, kad darbai vyko vasaros metu, tad praktiškai nepajutau darbų. Mano butas yra vidinis, tad jokių defektų nepajutau. Kiek girdžiu iš kaimynų, tai geros nuotaikos“, – kartu džiaugėsi namo gyventoja Kristina.

Namas pilnai renovuotas

V. Krėvės pr. 115A namas po rekonstrukcijos atrodo it naujai gimęs. Atnaujintas ne tik fasadas, bet taip pat ir vidinės sistemos. Atlikta viskas iš pagrindų tam, kad kiekvienoje vietoje būtų taupomi pinigai.

„Buvo uždėti ne tik kailinukai – apšiltintos sienos ir stogas, buvo pakeista daugiau kaip pusė langų, šildymo ir karšto vandens sistema, vamzdynai, elektra, liftai ir kt. didžiuosius darbus baigę, tikimės persidažyti laiptines ir pavasarį imtis kiemo“, – pasakojo projektą administravusios įmonės UAB „Reineks“ atstovas Ramūnas Gatautis.

Renovuotas namas išsiskiria iš kitų aplink stovinčių pastatų ne tik blizgančiomis sienomis, bet taip pat ir priimtais išskirtiniais sprendimais. Stengtasi išlaikyti vienvamzdę sistemą, kurios efektyvumas prilygsta dvivamzdei. Paprasčiau tariant, senoji šilumos magistralė naujomis technologijomis pritaikyta taip, lyg būtų pakeista visa sistema. Viskas veikia taip, kaip veikia naujos šiluminės sistemos, tačiau tai atsiėjo gerokai pigiau, nes nereikėjo tiesti naujos trasos.

Lyginant efektyvumo rodiklius – sistema veikia kaip nauja dvivamzdė ir apie 30 proc. efektyviau nei senoji sovietiniais laikais įrengta sistema. V. Krėvės pr. esantis namas yra trečiasis toks mieste, kuris įsirengė būtent tokią šildymo sistemą, tad operatoriai patys juokauja, kad jiems reikia išmokti su tokia technika dirbti.

Renovacijos metu įrengti ir šilumos siurbliai, kurie sugaudo per ventiliaciją iš namo išeinantį šiltą orą ir jį grąžina atgal. Iš surinktos šilumos gaminamas karštas vanduo, kuriuo šildomi gyvatukai.

Reikia išmokti gyventi renovuotame name

Kol kas sistema veikia ne idealiai, nes vis išlenda koks nors nedidelis nesklandumas, nesuderintas su visa sistema. Projekto administratorius pastebi, kad ir žmonės patys nemoka elgtis su naujais dalykais, tad kol kas tenka mokyti, kaip padaryti, kad sistema veiktų sklandžiai.

„Nauji batai visada šiek tiek spaudžia. Turim išmokti radiatorius pasisukioti, suprasti, kaip gyvatukai veikia. Pasitaiko ir su langais egzotinių dalykų, nes ne visi yra tokių langų turėję, bet žmonės mokosi greitai, tad patirtimi galime dalintis ir su kitais namais. Be to, buvome į pašto dėžutes išmėtę instrukcijas, kaip naudotis tam tikrais įrengimais“, – akcentavo R. Gatautis.

Bendra devynių aukštų namo renovacijos vertė virš 825 tūkst. eurų. Vienam butui tenka mokėti iki 56 eurų (trijų kambarių) per mėnesį, tačiau paskolą žmonės gali išsimokėti per 20 metų arba ir mažiau, jei tik turi tokią galimybę. Renovacijos darbai pradėti 2015 m. liepą, o baigti – gruodį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA