Muitininkai konfiskavo virš 400 kilogramų narkotikų | Kas vyksta Kaune

Muitininkai konfiskavo virš 400 kilogramų narkotikų

BNS 2016/01/14 09:37
Asociatyvi/ Policijos nuotr.

Per praėjusius metus Lietuvos muitininkai sulaikė 424 kilogramus narkotikų ir pradėjo 111 ikiteisminių tyrimų dėl kvaišalų kontrabandos.

Kaip pranešė Muitinės kriminalinė tarnyba, Lietuva išlieka patraukliu kvaišalų tranzito punktu pervežant narkotikus, dažniausiai hašišą, iš Vakarų į Rytų valstybes. Vietos gamybos sintetiniai narkotikai – amfetaminas – gabenami į Skandinaviją. Taip pat nenuslūgsta kvaišalų, parsisiunčiamų iš užsienio pašto siuntomis, banga.

Dažniausiai dideliais kiekiais gabenamas hašišas – jo sulaikyta 413 kilogramų. Vien vasarį muitininkai sulaikė 220 kilogramų šio narkotiko. Taip pat nemažai – 6,5 kilogramo – sulaikyta ir kokaino.

Estijoje 2015 pernai vasarį sulaikytas Lietuvos pilietis, kroviniu vilkiku vežęs 830 kilogramus hašišo – tai didžiausia sulaikyta narkotikų siunta Estijos istorijoje. Latvijoje balandį irgi sumušti narkotikų kontrabandos sulaikymų rekordai – citrusinių vaisių krovinyje iš Ispanijos rasta 1,15 tonos hašišo siunta.

Nesilpnėja ir lietuviško amfetamino „eksporto“ į Skandinavijos valstybes tendencija, trunkanti ne mažiau nei 15 metų.

Viena aktualiausių problemų išlieka pašto siuntos – 102 ikiteisminiai tyrimai iš 111 pernai pradėti būtent dėl mėginimų narkotikus siųstis paštu. 2014 metais tokių tyrimų buvo pradėta 85.

Aktyviausiai kvaišalus siunčiasi Klaipėdos (43 pradėti ikiteisminiai tyrimai) ir Vilniaus regionų (40 tyrimų) gyventojai, treti – kauniečiai (28).

Kone visais atvejais kvaišalai užsakomi internetinėse parduotuvėse, o pirkėjai būna 20-30-mečiai jaunuoliai. Nemažą dalį jų sudaro Lietuvoje gyvenantys ar studijuojantys užsieniečiai. Dažnu atveju pirkėjai gudrauja: užrašo nieko apie siuntą nenutuokiančio ir jos nelaukiančio kaimyno, bendramokslio ar atsitiktinio pažįstamo adresą. Tad pareigūnai ragina būti budriems ir nedalyti savo adresų atsitiktiniams pažįstamiems.

Tarp parsisiunčiamų narkotikų vyrauja sintetiniai kanabinoidai.

Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad šiemet sumenko narkotikų srautas iš Kinijos: ankstesniaisiais metais į mūsų šalį iš ten, tiek smulkiomis, tiek stambiomis siuntomis plūdo vadinamosios naujosios psichoaktyvios medžiagos.

Tarp šalių, iš kurių dažniausiai siunčiamasi narkotikų tradiciškai lyderiauja Nyderlandai, iš čia dažniausiai parsisiunčiama kanapių, taip pat MDMA (amfetamino darinys), haliucinogeninių medžiagų turinčios grybienos ir psichotropinių tablečių. Nemažai narkotikų siunčiamasi ir iš Didžiosios Britanijos. Taip pat į Lietuvą itin aktyviai siųsti narkotikai (kanapės) iš Čekijos – dėl to narkotikų kontrabandos iš šios šalies pradėti 7 ikiteisminiai tyrimai.

Fiksuota ir keletas mėginimų siųsti narkotikus iš Lietuvos, daugiausia tai susiję su psichotropinių medžiagų turinčiais vaistais, kuriuos mėginta siųsti į Angliją arba Airiją.

Klaipėdos teritorinėje muitinėje sulaikyta 16 paketų, siųstų į JAV ir Europą, skirtingais adresais. Kiekviename pakete rasta apie 20 gramų džiovintų grybų. Siuntos sulaikytos, tačiau po ekspertizės paaiškėjo, kad šitaip į JAV mėginta išsiųsti lietuviškas paprastąsias musmires, kurios nors ir nuodingos, tačiau neturi psichotropinių medžiagų. Pareigūnų manymu, grybų pardavėjas šitaip mėgino tiesiog apgauti haliucinogeninių grybų mėgėjus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA