Kaunietis užfiksavo retą reginį – šviesos stulpus | Kas vyksta Kaune

Kaunietis užfiksavo retą reginį – šviesos stulpus

"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją atkeliavo skaitytojo Stasio nuotraukoje, kurioje matyti vertikaliai šviečiantys dryžiai. Skaitytojas teiraujasi, kas čia tokio vysta. Paaiškėjo, kad tai šviesos stulpai, kurie Lietuvoje yra retai sutinkami.

Kaunietis Stasys tikino, kad vertikalius šviesos stulpus užfiksavo naktį iš pirmadienio į antradienį. Vaizdą jis pastebėjo per savo namų langus.

„Šviesos stulpai – tai gatvės žibintų ar kitų šaltinių šviesos atspindžiai nuo ore sklandančių mikrometrinio dydžio ledo monokristalų plokštumų, o ne nuo ant žemės esančio sniego kaip dažnai svarstoma. Kad susidarytų aukštas šviesos stulpas, būtina kad šie ledo monokristalai būtų orientuoti erdvėje, o taip įvyksta dėl aerodinaminio pasipriešinimo kuomet veikiami sunkio jėgos (žemės traukos) jie krinta žemyn. Tokie monokristalai, t.y. labai taisyklingi, vientisi kristalai ore atsiranda panašiai kaip susidaro rūkas, tik šiuo atveju esant žemai temperatūrai vandens garai kondensuodamiesi užšąla virsdami mažyčiais ledo kristalais“, – DELFI paaiškino Vilniaus universiteto Kvantinės elektronikos katedros, Lazerinių tyrimų centro atstovas Audrius Dubietis.

Mokslininko teigimu, ledinis rūkas Lietuvoje yra ganėtinai retas reiškinys, todėl natūralu, jog šviesos stulpai žmonėms kelia nuostabą. Toks gamtos reiškinys šią naktį užfiksuotas ir kituose Lietuvos miestuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA