Kauno rajone gaminamas šokoladas tinka ir vegetarams | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone gaminamas šokoladas tinka ir vegetarams

Asociatyvi/R.Tenio nuotr.

Kauno rajone, Pabiržio kaime vystomas Šaparnių šeimos šokolado produktų verslas įvairiais skanėstais džiugina ne tik lietuvius, bet ir užsieniečius. Pradėję nuo kakavos glaistų gamybos, šeima, įkūrusi įmonę, jau kelerius gamina kokybišką, 10-ies rūšių šokoladą.

Šeimos verslas, paremtas tradicijomis

Dar 1997-aisiais pradėję verslą, kuriame nuo pat pradžių darbavosi šeimos nariai, gamino konditerinius glaistus didiesiems fabrikams. Visgi, bendradarbiaujant su užsienio klientais, įmonės įkūrėjai pastebėjo, kad svečiams negalėjo pasiūlyti kokybiško lietuviško šokolado, tad kilo idėja patiems ir kurti šokolado plyteles.

Skirtingos šalys turi skirtingas šokolado receptūras bei tradicijas. Lietuvoje, pavyzdžiui, maišomos trys rūšinės kakavos masės. Seniau lietuviai naudojo itin kokybišką šokoladą, kas, šiuo metu, būdinga tik specializuotoms parduotuvėms.

„Šokoladas gimė gan lengvai. Nuvažiavome į Kauno biblioteką ir atsivertėme senąsias lietuvių receptūras“, – pasakoja „Meškėno“ atstovė Agnė Šaparnytė. Taip, pagal lietuvių receptus, buvo sukurtas 35, 52 bei 62 procentų šokoladas.

2007-aisiais „Meškėnas“ investavo ir pradėjo leisti savo gamybos šokoladus galutiniam vartotojui: „Exclusive“ rūšinius šokoladus bei ekonominę liniją „Tai Tau“.

Įžvelgia šokolado naudą sveikatai

Šokolado gamintojai investavo į našius bei inovatyvius įrenginius bei skatina kokybiškos prekės gaminimą: nenaudoja konservantų, vietoje modifikuoto sojos lecitino pasirenka rapsų lecitiną. Tuo pačiu, su specialia įranga gaminamas šokoladas tinka ir vegetarams bei veganams.

„Seniai įrodyta, kad šokoladą valgyti yra sveika ir jis negali būti alergenu, jei ten nepridėta papildomų medžiagų. Kaip tik šokolade daug naudingų vitaminų, pvz. 52 proc. šokolado plytelė turi net trijų dienų vitamino D normą“, – pasakoja A. Šaparnytė.

Įmonės atstovė priduria, kad viena pirmųjų problemų, su kuria susidūrė gamindami šokoladą, buvo tai, kad Lietuvoje žmonės nesupranta, kas yra tikrasis šokoladas – iki šiol jie galvoja, jog kuo daugiau šokolado procentų, tuo jis geresnis.

Kauno rajone įsikūrusi įmonė atrado savo nišą konkurencingoje šokolado virtuvėje – pristatė kokybišką produkciją, kurios per mėnesį pagamina apie 100 tonų, o vėliau edukavo visuomenę apie šokolado savybes bei išskirtinumus.

„Lietuviai itin mėgsta juodą šokoladą, tad šį įprotį lyginčiau su vokiečiais“, – teigia A.Šaparnytė. Jeigu jaunimas anksčiau rinkdavosi pienišką šokoladą, dabar vis darniau prašo juodojo bei dažniau rinktųsi šokoladą su lazdyno riešutais.

Lojalūs ilgamečiai darbuotojai

Šokoladą gaminančioje įmonėje, įsikūrusioje Kauno rajone, dirba apie 30 darbuotojų. Dauguma jų atvyksta iš Neveronių bei aplinkinių vietų, be to, dirba jau daugelį metų, tad darbuotojų kaita įmonėje yra gan maža.

„Stengiamės, kad darbuotojai gyventų kaip šeimoje, ir jie – itin lojalūs, tiki idėja ir palaiko produktą“, – džiaugiasi A.Šaparnytė.

Įmonės technologai, kuriantys šokolado receptus, dalyvauja įvairiuose mokymuose ir seminaruose tiek Lietuvoje, tiek užsienio šokolado mokyklose. Pakuotę bei plytelės formą įmonės darbuotojai galvoja patys, kad jos būtų šiek tiek smagesnės ir išsiskirtų.

Sieks gaminti dar našiau

Šokolado gamintojai produkciją parduoda ne tik Lietuvoje, bet ir eksportuoja – per paskutinius metus eksportas išaugo net 20 proc. Šokolado pakuotės keliauja į Olandiją, Iraną, Iraką, Indiją. Įmonė taip pat gamina ir pagal privačius užsakymus – šiuo metu didelis kiekis produkcijos tiekiamas baltarusiškam prekiniam ženklui. A.Šaparnytė priduria, jog didinti eksportą planuojama ir toliau.

Gamyba „Meškėne“ ruošiama vienu ciklu, visgi, įrangos našumo galimybėse išnaudojama tik 20 proc., todėl šokolado technologai ketina kurti naujus produktus – tokių, kokių Lietuvoje nėra.

Vienas iš būsimų produktų pavyzdžių – tai 50 g. šokolado batonėliai, jog klientas galėtų pasirinkti ir mažesnę, bet kokybiško šokolado plytelę. Taip pat planuojama kurti naujus šokoladus su riešutais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA