Kačių, šunų ir šeškų savininkų laukia didelė naujovė | Kas vyksta Kaune

Kačių, šunų ir šeškų savininkų laukia didelė naujovė

Grynas.lt 2015/12/30 13:01
R. Tenio nuotr.

Visi gyvūnų augintinių savininkai, apsisprendę ženklinti ir registruoti savo šunis, kates ir šeškus galės teikti prašymus jau nuo sausio 4 d.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre. „Mano nuomone, privalomas ženklinimas turėtų būti taikomas tik iš Lietuvos išvežamiems šunims, šeškams ir katėms bei pavojingiems šunims, tačiau Seimas priėmė sprendimą ženklinti visus augintinius“, – Žemės ūkio ministerijos pranešime spaudai cituojama žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Gyvūnų augintinių registravimo tikslas yra mažinti beglobių ir bešeimininkių kačių ir šunų populiaciją, taip užtikrinant jų gerovę, apsaugoti visuomenę ir kitus gyvūnus nuo pavojingų gyvūnų ir jų ligų, ypač nuo pasiutligės, kurią platina katės, šunys ir šeškai, sudaryti sąlygas surasti gyvūną augintinį pagal Gyvūnų augintinių registro duomenų bazėje įregistruotą gyvūno augintinio laikytoją ir taip užtikrinti gyvūnų augintinių atsekamumą.

Nuo pirmadienio paženklintų augintinių duomenys bus kaupiami Gyvūnų augintinių registre, kurį tvarkys VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Taip pat už registrą bus atsakinga ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kurios teritoriniai skyriai nemokamai priims augintinių savininkų prašymus įregistruoti mikroschema paženklintą gyvūną Gyvūnų augintinių registre. Registre bus nurodyti gyvūnų augintinių vakcinavimo nuo pasiutligės duomenys ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos termino.

Prašymai dėl gyvūno augintinio ženklinimo ir registravimo teikiami veterinarijos paslaugų teikėjams, turintiems teisę ženklinti gyvūnus augintinius. Veterinarijos paslaugų teikėjų sąrašas skelbiamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklalapyje.

2016 m. atvesti gyvūnai augintiniai turės būti ženklinami per 4 mėn. nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam savininkui. Iki 2015 m. gruodžio 31 d. atvesti gyvūnai augintiniai turės būti ženklinami ir registruojami iki 2017 m. balandžio 1 d.

Kilus klausimams dėl gyvūnų augintinių registravimo ir ženklinimo galima susisiekti su Žemės ūkio ministerijos, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos, VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro specialistais.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA