Trims mažamečiams vienos šeimos vaikams diagnozuota rimta infekcija | Kas vyksta Kaune

Trims mažamečiams vienos šeimos vaikams diagnozuota rimta infekcija

BNS 2015/12/28 17:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trims mažamečiams vienos šeimos vaikams diagnozuotas kokliušas, pirmadienį pranešė Kauno visuomenės sveikatos centras.

Gruodžio viduryje į ligoninę paguldytas 5 mėnesių kūdikis su labai išreikšta kokliušo klinika. Atliekant epidemiologinį židinio tyrimą išsiaiškinta, kad šeimoje auga dar du mažamečiai vaikai, kurie kosėti pradėjo dar lapkričio mėnesį. Visi trys vaikai nuo kokliušo neskiepyti, du vyresnieji lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

Įtarus kokliušo diagnozę jauniausiajam vaikui, tyrimams nusiųsti ir vyresnieji. Visiems trims vaikams patvirtinta kokliušo diagnozė.

Kokliušas – ūminė oro lašeliniu būdu plintanti infekcinė liga, kurios išvengiama skiepijant. Sergant kokliušu pažeidžiami kvėpavimo takai, pasireiškia spazminio kosulio priepuoliai. Ligą sukelia Bordetella genties bakterijos.

Kokliušu sergantis asmuo kosėdamas ir čiaudėdamas su seilių ir skreplių lašeliais išskiria užkratą į aplinką. Kokliušo bakterijos su kvėpavimo takų sekretu išplinta ne didesniu kaip 2-3 metrų spinduliu, todėl šia liga užsikrečia tik artimai su ligoniu bendravę asmenys. Suaugusieji ir vyresni vaikai kokliušu serga lengvesne forma, jiems infekcija pasireiškia ilgai besitęsiančiu kosuliu, o kūdikiams ir mažiems vaikams vystosi spazminio kosulio priepuoliai. Dėl lengvos ligos eigos suaugusieji dažnai nepastebi šios infekcijos ir tampa kokliušo užkrato šaltiniu vaikams.

Kokliušas gydomas antibiotikais, ligonis tampa neužkrečiamas praėjus penkioms dienoms nuo gydymo antibiotikais pradžios.

Pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai nuo kokliušo skiepijami 2, 4, 6, 18 mėnesių, sustiprinamosios vakcinos dozės skiriamos 6-7 metų amžiaus vaikams prieš pradedant lankyti mokyklą bei 15-16 metų amžiaus paaugliams. Dar didesnė vaikų apsauga nuo kokliušo pasiekiama paskiepijant artimiausius suaugusiuosius – tėvus, senelius, aukles ir kitus asmenis, dažnai bendraujančius su vaiku.

Norintieji pasiskiepyti nuo kokliušo turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA