Lygių galimybių kontrolierė siūlo Kauno Laisvės alėjoje užtikrinti prieinamumą neįgaliesiems | Kas vyksta Kaune

Lygių galimybių kontrolierė siūlo Kauno Laisvės alėjoje užtikrinti prieinamumą neįgaliesiems

BNS 2015/12/23 13:17
R.Tenio nuotr.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba siūlo tikslinti Kauno Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektą, užtikrinant aplinkos prieinamumą neįgaliesiems, trečiadienį pranešė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Atlikusi tyrimą, lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė nusprendė kreiptis į Kauno miesto savivaldybės administraciją bei projektą parengusią įmonę ir siūlyti tikslinti Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekto techninę dokumentaciją.

Tyrimą lygių galimybių kontrolierė atliko gavusi Lietuvos paraplegikų asociacijos skundą. Skundą pateikusios Asociacijos teigimu, rekonstrukcijos projekte buvo numatoma palikti neįgaliųjų poreikiams nepritaikytus įėjimus į dalį Laisvės alėjoje esančių pastatų, o kai kur jau įrengtus užvažiavimus neįgaliesiems vykdant rekonstrukcijos darbus planuota nugriauti, kadangi jie, pasak rekonstrukcijos projekto autoriaus, „gadina bendrą gatvės estetinį vaizdą“.

Rekonstrukcijos projekte numatyta pašalinti dalį įrengtų užvažiavimų prie įėjimų į pastatus, tačiau nepateikta sprendimų, kaip po to neįgaliesiems į juos patekti.

Tarnybai pateiktoje ekspertų išvadoje konstatuojama, jog vienoje iš rekonstruojamos Laisvės alėjos atkarpų dešimtyje objektų įėjimai neatitinka žmonių su negalia reikalavimų, o dar šešių objektų sprendiniai nėra detalizuoti. Todėl įvykdžius rekonstrukcijos projekto darbus, nėra užtikrinama galimybė savarankiškai patekti į dalį Laisvės al. pastatų ne tik judėjimo negalią turintiems asmenims, tačiau ir asmenims su vaikų vežimėliais bei sunkiai judantiems pagyvenusiems žmonėms.

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko, Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekte numatyta, kad neįgaliųjų įėjimai turi būti sprendžiami atskirais projektiniais sprendiniais – jie, pasak direktoriaus, jau yra parengti.

„Miestas investuoti pinigų į privačius pastatus negali, tačiau radome modelį, kuris tinka ir mums, ir verslui. Patalpų savininkai, savo lėšomis patalpų viduje įrengę neįgaliųjų įvažiavimus, galės gauti nekilnojamojo turto lengvatas. Beje, dalis patalpų savininkų jau įsirengė kokybiškus ir patogius įvažiavimus. Tiesa, yra 3-5 probleminės vietos, kur įrengti neįgaliųjų įvažas nėra taip paprasta. Tačiau ieškome sprendimų ir juos rasime“, – komentare, kurį BNS perdavė savivaldybės atstovas spaudai, teigia G.Petrauskas.

Planuojama, kad visos Laisvės alėjos atnaujinimas bus baigtas iki 2020 metų.

2014 metais Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje buvo atlikti 25 tyrimai dėl negalios diskriminacijos. Tai sudarė apie 10 proc. visų pernai atliktų tyrimų. 2015 metais dėl negalios diskriminacijos atlikti 22 tyrimai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA