Rangos darbų priėmimo-perdavimo akto turinys | Kas vyksta Kaune

Rangos darbų priėmimo-perdavimo akto turinys

Archyvo nuotr.

Rangovas man atliko tam tikrus statybos darbus. Artėja darbų priėmimo-perdavimo akto pasirašymo diena. Ar galėtumėt plačiau pakomentuoti apie šį dokumentą, pvz. ar yra specialūs reikalavimai jo formai?Ar aš galiu jo nepasirašyti, jei yra trūkumai?

Komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Įstatyme nenustatyta specialios privalomos priėmimo–perdavimo akto formos, todėl tokiu aktu gali būti laikomas dokumentas, atitinkantis įstatyme nurodytus priėmimo–perdavimo akto požymius. Taip yra todėl, kad esminę reikšmę sandoriui kvalifikuoti turi ne dokumento pavadinimas, bet jo turinys, jį sudariusių šalių valia, tikslai, kurių jos siekė surašydamos konkretų vertinamą dokumentą (CK 6.193 straipsnio 1 dalis). Tačiau būtina žinoti, kad priėmimo–perdavimo aktas turi būti rašytinės formos, o jo turinyje turi būti nuorodos apie atliktų darbų priėmimą be išlygų arba pažymėti darbų trūkumai, jeigu tokie nustatyti. Nustačius darbų trūkumus taip pat reikėtų iš karto nustatyti jų pašalinimo tvarką ir sąlygas. Jeigu viena iš šalių atsisako pasirašyti aktą, jame turi būti daroma žyma apie atsisakymą ir aktą pasirašo kita šalis.

Užsakovas, atsisakydamas pasirašyti aktą, privalo nurodyti atsisakymo priežastis. Jei, rangovo nuomone, užsakovo nurodytas atsisakymas priimti darbų rezultatą yra nepagrįstas, jis turi teisę, akte pažymėjęs atsisakymo faktą, pasirašyti jį vienašališkai. Tokią teisę jis turi, jei pats tinkamai vykdė prievolę perduoti atliktus darbus – sutartyje nustatytu terminu ir sąlygomis sudarė sąlygas užsakovui priimti atliktus darbus. Pažymėtina, kad toks vienašalis perdavimo aktas gali būti teismo pripažintas negaliojančiu, jeigu teismas pripažįsta, kad kita šalis atsisakė pasirašyti aktą pagrįstai (CK 6.694 straipsnio 4 dalis).

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ inteneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA