Mokslinių technologijų pagalba Kauno rajone perdirbtos gėrybės tampa dar skanesnės | Kas vyksta Kaune

Mokslinių technologijų pagalba Kauno rajone perdirbtos gėrybės tampa dar skanesnės

R.Tenio nuotr.

Veiklą pradėjusi dar 1993-aisiais, įmonė „Paslaugos žemdirbiams” dėl puoselėjamų tradicijų ir vertybių vadinama šeimyniniu verslu, kurių narių dėka, Lietuvos gamintojai – ūkininkai, sodininkai, žolininkai bei daržininkai tampa matomais, o pirkėjai turi galimybę įsigyti inovatyvių bei sveikų vaisių ir daržovių produktų.

Babtuose gamyba užsiimančią įmonę UAB “Paslaugos žemdirbiams” įkūrė Algirdas Grigalevičius, kurio idėją dėl lietuviškųjų tradicijų puoselėjimo palaiko visa šeima – žmona ir dvi dukterys. Šiuo metu Kauno rajone gamyba užsiimančios bei Kaune produkciją pardavinėjančios įmonėse dirba 7 žmonės. Prieš maždaug du metus įmonė inicijavo klasterio sukūrimą, vėliau prie veiklos vairo sėdo Evelina Kašėtienė.

Išskirtiniais, moderniais sprendimais gaminami produktai

UAB „Paslaugos žemdirbiams“ užsiima vaisių ir daržovių perdirbimu. Pirmiausia, bendradarbiaujama su Lietuvos ūkininkais, daržininkais bei sodininkais – iš jų superkamos užaugintos gėrybės. Tuomet Babtuose gėrybės perdirbamos, naudojant įvairias inovatyvias technologijas. Įmonėje gaminami sveiki, be sintetinių priedų ir konservantų, su išsaugotomis biologiškai vertingomis medžiagomis, vaisių bei daržovių produktai.

„Viena iš minėtų inovatyvių technologijų, naudojamų perdirbant vaisius bei daržoves – liofilizavimas. Tai – džiovinimas šaldant, kuomet pasiekiama itin žema temperatūra – minus 60 laipsnių. Šio proceso metu iš vaisių bei daržovių išgarinamas vanduo ir tuomet gėrybės lieka sausos, traškios, išlaiko savo formą, spalvą, aromatą, mineralus ir vitaminus,“ – pasakoja E.Kašėtienė.

„Paslaugos žemdirbiams“ gruodžio mėnesį Kauno rajono verslininkų apdovanojimuose buvo pagerbti už inovacijas versle. Direktorė priduria, jog būtent šiam konkursui buvo pristatytas šaltalankių džemas su liofilizuotais obuoliais.

Įmonė taip pat yra pristačiusi prekinį ženklą bei produktų liniją „Vertas“, gaminamą iš lietuviškų žaliavų. Vieni perkamiausių ir populiariausių – tai džemai, kurių gamyboje nenaudojamos cheminės medžiagos, o tik natūralūs saldikliai, taip pat – beržų sulos gėrimai: beržų sulos pagrindu maišomi su įvairiomis sultimis – šaltalankių, obuolių, svarainių bei moliūgų.

Pirkėjai gali įsigyti ir liofilizuotų bei džiovintų produktų: svarainių, lietuviškų kriaušių bei obuolių, morkų ar burokų. Jų gamyboje nenaudojamas aliejus ar riebalai, siekiama, kad produktai būtų kuo natūralesni. „Paslaugos žemdirbiams“, bendradarbiaudami su ūkiu, auginančiu vaisines ir prieskonines žoleles, pradeda gaminti ir įvairias arbatas.

Įkūrė klasterį bei bendradarbiauja su aukštosiomis mokylomis

UAB “Paslaugos žemdirbiams” inicijavo, o 2013-aisiais buvo įkurtas klasteris, kuriame šiuo metu penkios maisto perdirbimo įmonės bei LAMMC Sodininkystės daržininkystės institutas vykdo projektą – taip įsigyta įranga moksliniams tyrimams. Šiuo metu klasterio narės vykdo kūrybinius procesus.

Siekdami išgryninti receptus bei atrasti dar inovatyvesnius sprendimus, įmonė bendradarbiauja su Aleksandro Stulginskio bei Kauno technologijos universitetais, aukštesniosiomis mokyklomis iš Vilniaus, Nemuno ir Santakos slėniais.

Sustoti neketina

Inovatyvių sprendimų ieškojimą bei įgyvendinimą vykdant Babtuose, „Paslaugos žemdirbiams“ savininkams priklauso ir parduotuvėlė „Lietuvos Gurmanas“, kurioje produktai gaminami puoselėjant lietuviškąsias kulinarijos tradicijas. Pavyzdžiui, šiuo, prieškalėdiniu laikotarpiu, galima įsigyti tikrųjų kūčiukų arba „prėskučių“, kurie gaminami be jokių cheminių priemonių.

E.Kašetienė prasitaria, jog įmonė siekia plėstis – išeiti į didžiuosius tinklus Lietuvoje bei užsienį. Žinoma, viskas priklausys nuo ekonominės situacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA