Miškininkus ruošiančios kolegijos studentai susireikšmino dėl pinigų | Kas vyksta Kaune

Miškininkus ruošiančios kolegijos studentai susireikšmino dėl pinigų

Krs.lt nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ dažnai sulaukia kauniečių skundų įvairiais klausimais. Pastebime, kad kartais žmonės puola kreiptis į mus, užuot greičiau galėtų iškilusias problemas išsispręsti vien nuėję pakalbėti su atsakingais asmenimis.

Šį kartą gavome laišką iš Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos studento. Jis skundžiasi betvarke, tuo tarpu direktorius šypsosi ir siūlo dėl tokių smulkmenų nepasikuklinti ateiti pas jį tiesiogiai.

„Esu Kauno miškų aplinkos inžinerijos studentas. Norėčiau paviešinti informaciją apie kolegijos veiklą. Nenorėčiau būti žinomas, dėl savo gerovės moksluose, tačiau dėl tokios neteisybės tylėti nebegaliu.

Pirmiausia, stojant į kolegiją patekau į mokamą vietą, tačiau šios kolegijos atstovai tikino, kad eičiau mokytis pas juos, kad sumažins 50% mokestį už mokslą ir semestro pabaigoje perkels į nemokamą, man buvo labai keista, kaip taip galima.

Antra visi studentai moka už internetą bendrabučiuose, tačiau jo nėra jau du mėnesius, o pasak kolegijos darbuotojų, tai ne jų problemos. Studentų pinigai dingo už internetą nežinia kur. Atsakingas asmuo už ryšį, nieko neperspėjęs išvažiavo, susirinkęs studentų pinigėlius.

Už praktiką sumokėjo mažiau, nei žadėjo

Trečia pakalbėjus ir susibendravus su trečiakursiais supratau, jog ir jie yra nukentėję ne kartą. Pats esu miškininkas, tad paklausinėjau jų apie mokslą, atliekamas praktikas. Kaip jie pasakojo, praktika truko 3 mėnesius ir  į ją įėjo sodinukų sodinimas, medžių kirtimas ir kitos veiklos. Kolegija jiems už praktiką prižadėjo sumokėti pinigus, tačiau už atliktą darbą negavo tiek, kiek turėjo gauti. Jų darbai prasidėjo kovo mėnesio pabaigoje. Studentai pasakojo, jog sodindavo sodinukus per šaltį, lietų, atidirbdavo po 8 valandas, kai kurie netgi ilgiau iki, 10-ies. Girininkija yra pasirašiusi sutartį su kolegija, jog už darbą mokės pinigus kolegijai ir tuomet atskaičiuos studentams, atsiskaičiavę už darbo įrankius ir t.t.

Dauguma studentų į praktikas važiuodavo su savomis mašinomis, tačiau jie už benziną savo pinigų negavo, kolegija priskaičiavo tik kurą už autobusą, kuriuo važiavo gal kokius 7 kartus ir tai kokius 5 km. Gale praktikos, visi studentai turėjo susiskaičiuoti, kiek gaus už savo praktikas, skaičiavo už duotą vadovo įkainį. Žinoma, atskaičiavo už kolegijos įrankius, autobusą ir t.t. Tačiau studentai, sulaukę savo pinigų, suprato, kad juos apgavo, gavo pusę sumos iš to, ką turėjo gauti, tad pasvarstėme visi, jog kolegija iš studentų sau pasiliko apie du tūkstančius eurų, gal net ir daugiau.

Studentai paklausė kodėl taip yra ir gavo atsakymą, jog staiga pasikeitė įkainiai ir jų pinigėliai buvo nuskaičiuoti. Bet girininkai kalbėjo kitaip, jog niekas nieko nepakeitė kolegijai sumokėjo visa sumą, tiek, kiek turėjo sumokėti. Visi studentai juokiasi, jog išvada taip buvo ir bus, kiekvienais metais yra apgaunami.

Akademinėse atostogose, o pinigus moka

Kita situacija apie studentus, kurie pasiėmę akademines atostogas. Kiek domėjomės, studentai, kurie turi akademines, nepriklauso kolegijai, tačiau viena studentė, kuri turi akademines, sportininkė. Už kolegiją dalyvavo porą kartų, tačiau jai kolegija už nieką siunčia kas mėnesį 100-200 eurų, nors ji turi pasiėmus akademines ir turi labai daug skolų, kadangi įstojus į kolegiją iš karto jai leido mokytis antrame kurse, nors kiti jos mokslai nesusiję su miškais. Iš pirmo kurso skolos, antro kurso skolos ir, galiausiai, pasiėmusi akademines atostogas, gauna pinigus. O studentai, kurie mokosi, neturi skolų, paprašantys pagalbos finansavimo, gauna atsakymą, kad kolegija neturi lėšų.

Tai štai koks mūsų kolegijos gyvenimas“, – laiške dėstė studentas.

Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos direktoriaus dr. Albino Tebėros komentaras

Portalui „Kas vyksta Kaune pavyko susisiekti su minimos mokymosi vadovu. Ji patikino, jog tai, ką studentas įvardino yra menkos bėdos ir jei ateitų pas atsakingus asmenis, atsakymą gautų iškart.

Direktorius dr. A. Tebėra paaiškino praktikos tvarką. Anot jo, su Girininkija yra pasirašyta sutartis, pagal kurią studentai atlieka mokomąją praktiką. Jos metu ne tik sodinami sodinukai, dirbami kiti fiziniai darbai, tačiau skatinamas ir studentų verslumas. Praktikantai turi apskaičiuoti visą darbų planą ir kaip vaikšto pinigai, į sumą įtraukiant ir atliktus darbus, transportą, priemones ir kt. Po to pagal planus yra atsiskaitoma su studentais.

„Jie apskaičiuoja klaidingai. Dėstytojai ištaiso ir priveda prie realių skaičių, pagal kuriuos ir yra atsiskaitoma. Mes jiems darome gerą. Tai yra mokymosi priemonė, o ne užmokestis. Kitur už praktikas iš viso jokie pinigai nemokami“, – kalbėjo direktorius.

Dėl interneto mokymosi įstaigos vadovas taip pat nematė problemos. Pasak dr. A. Tebėros, interneto tiekimo kompaniją studentai patys pasirinko ir ji pasiruošusi sutvarkyti visus gedimus. Tačiau nėra kam apie juos pranešti. Vadovas tikino, kad vaikinas, kuris buvo atsakingas, išėjo akademinių atostogų, o bendrabutyje gyvenantys studentai kito neišsirinko, todėl niekas interneto ir nesutvarko.

Direktorius spėjo, apie kurią merginą gali būti kalbama, patvirtino, jog kolegija jai yra siuntusi pinigų, nes ši dalyvavo Europos čempionate.

„Tai paramos priemonė, kad ji nuvažiuotų į čempionatą. Mes remiame ne tik sportininkus, bet ir profesinius čempionus. Mūsų pozicija yra skatinti motyvuotus žmones“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ kalbėjo kolegijos direktorius dr. A. Tebėra.

Vadovas pridūrė, jog tiek jo, tiek kitų kolegijos darbuotojų durys yra visada atviros, tad kviečia užeiti ir pirmiausiai su jais išsiaiškinti iškilusius klausimus, o ne kreiptis į žiniasklaidą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA