Laiduotojo prievolės. Teisininko komentaras | Kas vyksta Kaune

Laiduotojo prievolės. Teisininko komentaras

Buvau laidavęs įmonės lizingo sutartį, kuri buvo nutraukta, kadangi įmonė nevykdė įsipareigojimų.Po kelių mėnesių ir pati įmonė bankrutavo. Šiuo metu lizingo davėjas iš manęs, kaip laiduotojo, reikalauja lizingo sutartimi nesumokėtų palūkanų. Norėjau pasitikslinti, ar tikrai privalau mokėti palūkanas, jei bankroto procedūra jau prasidėjus?Juk taip ar taip bankrutavus įmonė nebūtų galėjus mokėti palūkanų.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Bendrasis laidavimo prievolės pabaigos principas yra tas, kad laidavimas pasibaigia tuo pačiu metu, kada pasibaigia juo užtikrinta prievolė (CK 6.76 straipsnio 2 dalis, 6.87 straipsnio 1 dalis). Tai reiškia, kad nagrinėjamoje situacijoje, jeigu kreditorius neturi teisės reikalauti iš skolininko palūkanų ir netesybų nuo bankroto bylos iškėlimo, tai neįgis teisės to reikalauti ir iš Jūsų, kaip laiduotojo, nes iš laidavimo atsirandanti prievolė yra priklausoma nuo juo užtikrinamos pagrindinės prievolės, ir tai yra laidavimo, kaip akcesorinės prievolės, pagrindinis požymis.

Pažymėtina, kad ĮBĮ (įmonių bankroto įstatymo) 10 straipsnio 7 dalies 3 punkto pagrindu, įsiteisėjus teismo nutarčiai iškelti bankroto bylą yra draudžiama vykdyti visas finansines prievoles, neįvykdytas iki bankroto bylos iškėlimo, įskaitant palūkanų, netesybų, mokesčių ir kitų privalomųjų įmokų mokėjimą. Tai reiškia, kad palūkanų skaičiavimas įmonei, už kurią Jūs laidavote, yra nutraukiamas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos. Atsižvelgiant į tai, kad laiduotojo prievolės apimtis yra tokia pati, kaip ir užtikrintos skolininko prievolės apimtis – šiuo atveju Jums, kaip laiduotojui, pareiga mokėti palūkanas kredito davėjui pagal lizingo sutartį nekyla.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ inteneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA