Sekmadienį bažnyčiose atidaromos Šventosios durys | Kas vyksta Kaune

Sekmadienį bažnyčiose atidaromos Šventosios durys

BNS 2015/12/13 11:03
Archyvo nuotr.

Sekmadienį Lietuvos bazilikose, katedrose ir dar keliose bažnyčiose Gailestingumo jubiliejaus pradžia bus paminėta Šventųjų durų atidarymu.

„Iš viso bus 15 bažnyčių, kur bus iškilmingai atidaromos Šventosios durys“, – BNS sakė Vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Kęstutis Smilgevičius.

Anot jo, šiuo simboliniu gestu Lietuvoje prasidės Gailestingumo jubiliejus, dar liaudiškai vadinamas Gailestingumo metais.

„Būsime teisūs sakydami, kad mes pradėsime dabar Gailestingumo jubiliejų Lietuvoje – nors jis prasidėjo nuo gruodžio 8 dieną, bet durys dar buvo uždarytos“, – K.Smilgevičius.

Popiežius Pranciškus Vatikano Šv.Petro bazilikos Šventąsias duris atvėrė per antradienį surengtą Gailestingumo jubiliejaus pradžios iškilmę.

Šį beveik metus truksiantį Gailestingumo jubiliejų popiežius paskelbė siekdamas pabrėžti, kad Katalikų bažnyčia turi parodyti savo gailestingąją ir atvirąją pusę, užuot moralizavusi ir teisusi.

Bažnyčia jubiliejus paprastai skelbia kas 25–50 metų ir daug šimtmečių ši tradicija skatino tikinčiuosius vykti piligriminės kelionės į Romą bei pelnyti nuodėmių atleidimą.

Pranciškus, visuomet pabrėžiantis kuklumą, norėjo, kad Bažnyčios jubiliejus taptų daug paprastesniu ir labiau prieinamu. Jis atliko precedento neturintį žingsnį, liepęs visoms pasaulio katedroms atidaryti savo Šventąsias duris, kad paskatintų tikinčiuosius minėti jubiliejų namuose, o ne keliauti į Romą.

Pastarasis jubiliejus buvo paskelbtas 2000 metais tuomečio popiežiaus Šv. Jono Pauliaus II, Bažnyčiai žengiant į trečiąjį tūkstantmetį. Tąsyk Romą aplankė apie 25 mln. piligrimų.

Jubiliejus tęsis iki kitų metų lapkričio 20-osios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA