Be M. K. Oginskio nėra ir M. K. Čiurlionio? | Kas vyksta Kaune

Be M. K. Oginskio nėra ir M. K. Čiurlionio?

D. Pakšto nuotr.

Prieš porą šimtų metų Mykolo Kleopo Oginskio polonezas „Atsisveikinimas su Tėvyne“ skambėdavo visos Europos puotose. Šiandien ši melodija pypsi Maskvos metro keleiviams, kai jie elgiasi „teisingai“ – žymi bilietą ties įėjimo vartais. Kaip M. K. Oginskio dvasia galėtų gyvuoti lietuvių kultūroje?

Atsakymo į šį klausimą ieškojo choreografė Indrė Puišytė kartu su įvairių disciplinų menininkais – šokėjais, dailininkais, muzikos ir kostiumų kūrėjais. 250-ąjį M. K. Oginskio gimtadienį jie šventė kurdami šokio spektaklį „Rezonansas“. „Dirbdami ne tik fantazavome, – sako kūrinio idėjos autorė, – gilinomės į jo istoriją, mėginome perprasti žmogaus, bendravusio su imperatoriais, charakterį bei patį laikmetį, kuriame jam teko gyventi.“

Visą šią savaitę Kaune, galerijoje POST, buvo galima susipažinti su proceso rezultatais. Parodoje buvo pristatyti atskiri spektaklio elementai – garso takelis, videoprojekcijos, scenografija, kostiumai, – lankytojai, repetuojant atlikėjams, galėjo pamatyti ir spektaklio fragmentus. Čia šiuolaikiškai interpretuoti apšvietos ir romantizmo sandūros stilistikai būdingi elementai.

„Skaitant M. K. Oginskio atsiminimus, – sako spektaklio dramaturgė Monika Jašinskaitė, – susidaro įspūdis, kad šis žmogus stengėsi būti teisingas. Tačiau panašu, kad tokį teisuolio įvaizdį padiktuoja epochos vertybės ir jo kaip rašytojo pozicija. Juk net savo „Priesakuose sūnui“ M. K. Oginskis linki, kad sūnaus plunksną vedžiotų pasitikėjimas ir tiesa. Realybėje, manau, jis buvo linkęs į prabangą ir apsišvietusių žmonių kompaniją“.

Savo laiške vos keturiolikos sulaukusiam Irenėjui Oginskiui, su nurodymais kaip šis turėtų gyventi, didikas perdavė ir svarbiausias savo paties vertybes. Šiandien galime tik spėlioti, kaip Irenėjus auklėjo savo sūnų, Mykolą Mikalojų Oginskį, bet viena aišku – šis savo rūmuose Plungėje įkūrė muzikos mokyklą bei orkestrą, kuriame grojo M. K. Čiurlionis. Puoselėdamas mecenatystės tradicijas, M. M. Oginskis fundavo žmogaus, kurį šiandien turbūt galima vadinti plačiausiai žinomu Lietuvos menininku, studijas Varšuvoje.

„Kompozitorius, politikas, diplomatas M. K. Oginskis yra daugialypė asmenybė, spektaklyje stengėmės tai atskleisti kartu su šiuolaikinio šokėjais Mariumi Pinigiu ir Andriumi Stakele, kapoeiros meistru Audriumi Kiuberiu ir dainininku Jurgiu Jarašiumi. Istorinei asmenybei suteikėme savo spalvas, galbūt tai įkvėps kitus,“ – teigia choreografė.

„Rezonansą“ kūrė dešimties žmonių komanda: I. Puišytė, Raimundas Martinkėnas, Simonas Šidlauskas, Saulius Paliukas, Eglė Sakalaitė, M. Jašinskaitė, A. Kiuberis, M. Pinigis, A. Stakelė, J. Jarašius.

Spektaklio „Rezonansas“ premjera vyko gruodžio 11 d.  Kauno Verlso lyderių centre (BLC).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA