Automobilių vagysčių daugėja, populiariausios – dvi markės | Kas vyksta Kaune

Automobilių vagysčių daugėja, populiariausios – dvi markės

delfi.lt 2015/12/11 15:20
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nors per pastaruosius penkerius metus automobilių vagysčių skaičius nuosekliai mažėjo, tačiau šiemet tendencijos pakrypo į priešingą pusę.

„Lietuvos draudimo“ atstovai pastebėjo, kad per sausį-lapkritį pavogta 30 proc. daugiau automobilių nei per atitinkamą praėjusių metų periodą.

„Neįprasta tai, kad šiemet vagiama mažiau brangių automobilių, bet populiarėja „šeimyniniai“ modeliai – „Toyota Corolla Verso“ bei „VW Touran“, – DELFI sakė „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Perspėja saugoti šeimyninius automobilius

Tą įrodo ir policijos surinkta statistika. Pavyzdžiui, „Toyota Corolla Verso“ automobilių per 2014 m. pavogta 12, o per 2015 m. (iki šios dienos) – daugiau nei dvigubai daugiau – 30.

Vien per pusantros savaitės, DELFI žiniomis, po du tokio modelio automobilius buvo pavogta Vilniuje ir Klaipėdoje.

Savo ruožtu Vilniaus policijos atstovai taip pat pasidalino perspėjimu, kad šiomis dienomis budresni ir atsargesni turėtų būti didesnio salono tūrio, daugiau vietų turintys, „šeimyninio“ tipo automobilių savininkai.

Kaune vagia dažniau, Vilniuje – daugiau

„Vidutinė vagysčių žala iš penkių didžiausių Lietuvos miestų didžiausia yra Vilniuje – vertinant šiemetines vagystes, vidutiniai nuostoliai siekia netoli 7,5 tūkst. eurų. Mažiausia – Kaune. Čia nuostoliai – vidutiniškai kiek daugiau nei 5 tūkst. eurų“, – statistika dalijosi A. Juodeikis.

Tiesa, įdomu tai, kad, jo turimais duomenimis, Kaune pavagiama dukart daugiau automobilių nei Vilniuje.

Savo ruožtu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius priminė, kad autotransporto priemonių vagystes tiriantys pareigūnai pataria automobilių savininkams būtina įrengti papildomas technines bei elektronines automobilių apsaugos priemones. Jų teigimu, vien gamyklinėmis pasikliauti nepakanka, nes jos nesunkiai įveikiamos vagims.

Perspėja saugoti ir automobilių detales

„Lietuvos draudimas“ taip pat skaičiuoja, kad šiemet išaugo ne tik automobilių vagysčių skaičius, bet ir padaugėjo specifinio pobūdžio – detalių vagysčių.

„Dažnai nuplėšiamos vertingos kėbulo dalys ar pavagiama vidaus įranga“, – aiškino A. Juodeikis.

Jo teigimu, per 2015 m. sausį-lapkritį, palyginus su atitinkamu laikotarpiu pernai, automobilių apiplėšimų bendrovė užregistravo 10 proc. daugiau. Tiesa, nors įvykių skaičius išaugo, vidutinė padaromos žalos vertė sumažėjo 5 proc. ir šiais metais siekia kiek daugiau nei 1000 eurų.

Kodėl vagia būtent „šeimyninius“ automobilius?

DELFI primena, kad Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis tikino, kad pareigūnai, tiriantys automobilių vagystes, pastebi, kad jų padažnėjimas tam tikroje vietoje dažnai būna susijęs ir su tuo, kad į laisvę išleidžiami automobilių vagys.

„Jie toliau užsiima savo nešvariais darbeliais, kol vėl nepakliūna už grotų“, – aiškino jis.

Paklaustas, kokių automobilių Lietuvoje pavagiama daugiausiai, jis atsakė paprastai – populiariausių.

„Pastebėjome, kad daugiausiai pavagiama tų automobilių, kurių daugiausiai yra mūsų gatvėse. Turbūt panašią išvadą galima daryti ir su „šeimyninio“ automobiliais. Nežinau paradavimų statistikos, bet greičiausiai per keletą pastarųjų metų šių automobilių rinkoje padaugėjo, dėl to padaugėjo ir jų vagysčių“, – svarstė R. Matonis.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA