16 dienų be smurto ir patyčių | Kas vyksta Kaune

16 dienų be smurto ir patyčių

Organizatorių nuotr.

Lapkričio 25-ąją, minint Tarptautinę kovos prieš moterų prievartą dieną, startavo VšĮ „Baltai juoda“ inicijuotas projektas „16 dienų be smurto ir patyčių“. Norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į didžiausią socialinę problemą pasaulyje, projekto organizatoriai iki pat gruodžio 10 dienos ragino miestiečius bei miesto svečius įsisegti akcijos simbolį – baltą kaspinėlį – ir taip išreikšti savo neabejingumą užkertant kelią smurtui artimoje aplinkoje.

[galerija kiek=””]

Nors smurto šeimoje problema Lietuvoje yra giliai įleidusi šaknis, tačiau smurtą artimoje aplinkoje patiriantys žmonės dažniausiai kalbėti apie tai nedrįsta, patiriamus smurto atvejus jie tiesiog nutyli.

„Šiuo metu žmonės mažai kalba apie smurtą artimoje aplinkoje, kankinami baimės jausmo dažnai tai laiko paslaptyje. Šiuo projektu mes norėjome paraginti, padrąsinti žmones netylėti, prabilti apie patiriamus smurto atvejus ir kreiptis pagalbos. Juk būtina skatinti visuomenės sąmoningumą, kad viešumas yra tinkamas kovos su smurtu artimoje aplinkoje būdas.“ – projekto tikslus vardija jo vykdytojas ir VšĮ „Baltai juoda“ įkūrėjas Paulius Klikūnas.

Gyventojų pilietiškumo ugdymas bei nusistovėjusių stereotipų apie smurtą ir jų nuslėpimą laužymas buvo kuriamas ne tik formaliose diskusijose, bet ir pasitelkiant kūrybiškumą. Vykdant projekte numatytas veiklas Kauno mieste buvo organizuojami įvairūs (ne)formalūs vieši renginiai: organizuojamos filmų peržiūros netradicinėse erdvėse, inicijuojamos diskusijos su kauniečiais seniūnijose, vykdomos baltų kaspinėlių dalinimo akcijos viešose vietose.

Informuojant visuomenę apie smurtą artimoje aplinkoje bei įvairias jo rūšis, gresiančią atsakomybę už smurtinių veiksmų panaudojimą, taip pat teikiant informaciją apie pagalbą nukentėjusiems nuo fizinio bei psichologinio smurto asmenims buvo platinamos ir prevencinės skrajutės bei informaciniai leidiniai.

Į projekto „16 dienų be smurto ir patyčių“ veiklas įsitraukė Kauno J. Dobkevičiaus progimnazija, Lopšelis darželis „Boružėlė”, VšĮ „Baltai Juoda“, Kauno Aleksoto seniūnija ir Aleksoto bendruomenės centras. Iniciatyvai neliko abejingi ir miesto gyventojai bei jaunimas. „Prie akcijos prisidėjo ir į savanoriškas veiklas įsitraukė daug jaunimo atstovų, kurie gamino kaspinėlius, dalyvavo jų dalinimo akcijose. Esame labai patenkinti savanorių aktyvumu ir jų veikla, taip pat esame dėkingi akcijoje dalyvavusiomis įstaigomis, kurios prisidėjo prie projekto viešinimo.“ – projektui pasibaigus gražių žodžių negailėjo jo vykdytojas Paulius Klikūnas.

Projekto veiklų metu žmonės buvo paskatinti nebūti abejingi prieš smurtą ir patyčias artimoje aplinkoje. Taip pat jie buvo informuojami, kur gali kreiptis pagalbos, ką turėtų daryti sužinoję ar pamatę smurto atvejus. Šis projektas paskatino žmonių pilietiškumą, sugriovė abejingumo prieš smurtą sienas. Tačiau projekto organizatoriai primena, kad neabejingi prieš smurtą turėtume būti ne tik tokių akcijų metu, bet ištisus metus. Jie ragina visus „SMURTUI – NE!“ tarti kasdien, nes tik tuomet, kai visi vieningai stosime į kovą prieš šią socialinę problemą, ji bus išspręsta.

VšĮ „Baltai juoda“ inicijuotą projektą „16 dienų be smurto ir patyčių“ finansavo LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA