Kauno archtaryba privatizuota: architektūrinė virtuvė jau mero kabinete | Kas vyksta Kaune

Kauno archtaryba privatizuota: architektūrinė virtuvė jau mero kabinete

Pilotas.lt 2015/12/10 10:07
Kaunas.lt nuotr.

Prieš kelias savaites Kauno meras Visvaldas Matijošaitis sudarė nuolatinę architektūrinę darbo grupę, kuri jam patarinės aktualiausiais urbanistiniais ir architektūriniais klausimais. Tokiu būdu Kauno Architektų namuose 9 metus veikusi Kauno Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba faktiškai prarado savo prasmę ir įgaliojimus, rašo pilotas.lt.

Kaip pranešė Kauno savivaldybė, „greitai ir profesionaliai spręsti miesto architektūrinius ir investicijų klausimus Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui padės žinomiausi Kauno architektai.“

Patariamąją mero instituciją sudaro architektai Gintaras Balčytis, Algimantas Kančas, Algirdas Kaušpėdas, Asta Kiaunienė, Gintaras Prikockis, Gintautas Natkevičius ir Jonas Audėjaitis, Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vadovas Svaigedas Stoškus, mero pavaduotojas Povilas Mačiulis ir Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Savivaldybės tinklapis cituoja Kauno merą V.Matijošaitį: „Priimdamas sprendimus, visuomet tariuosi su konkrečios srities profesionalais. Būtent tokius žmones ir subūriau į šią komandą. Labai svarbu, kad į miestą ateinančioms investicijoms nebūtų sudaromos kliūtys, o įvairių projektų įgyvendinimas vyktų kaip įmanoma greičiau“.

ARCHITEKTŲ SĄJUNGOS ŽIEDAS – VISVALDO RANKOSE

Suprantama, perkėlus į savo kabinetą Architektų sąjungos Kauno skyriaus branduolį (A.Kiaunienė LAS KS pirmininkė, G.Balčytis ir G.Prikockis – LAS KS valdybos nariai), – “kliūtis” pono mero projektams bus patogiau aptarti “be pykčio”. Juolab, kad ir KAUET (Kauno Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba) branduoliukas triūs petys petin: A.Kančas, A.Kiaunienė, G.Balčytis, G.Prikockis. Be to, prisišnekinęs ranka rankon padirbėti ir atsparios (neva) ir sunkiai dresuojamos (neva) Kultūros Paveldo tarnybos Kauno kapitoną Svaigedą Stoškų, meras Visvaldas jau gali jaustis pakankamai komfortiškai architektūriniuose vandenyse. Turėti visus “reikalingus” žmones viename kabinete – patogu, gera ir oligarchiška.

Tiesa, “patariamoji mero institucija” sudaryta pagal UAB’o principus ir nedaug teturi bendro su demokratišku miesto valdymu. Be to, atrodo, jog ir Kauno Architektų sąjungos vadovai “užmiršo”, kaip ilgai miesto architektai kovojo, kad Kauno Architektūrinė taryba būtų išvaduota iš miesto vyr.architekto kabineto ir taptų nepriklausoma. Juk tik 2006-taisiais, pradėjo veikti KAUET’as, suformuotas Vilniaus pavyzdžiu, demokratiškais pagrindais, jo narius-ekspertus renkant visuotiniame Kauno architektų susirinkime.

Ir tai buvo kad ir netobulas, bet demokratiškas ir atviras architektūros optimizavimo mieste instrumentas, veikiantis LAS ir Kauno savivaldybės paritetinio bendradarbiavimo principu.

ŠAUKŠTAS SVARBIAU!

Bet demokratiška gyvensena vargina. Turbūt simptomatiška, kad šiandien Kauno architektų lyderiai, užuot stiprinę architektūrinę-politinę laikyseną ir konstravę lygiavertį architektų dialogą su miesto valdžia bei siekę architektūros ir urbanistikos klausimų viešinimo ir atviros diskusijos – lipa į mero kabinetą, it žvėreliai į Nojaus laivą. Žinia architektų cechui siunčiama neįmantri ir aiški – laivelis nedidelis, architektūra palauks…

Neslapukauja dėl „patariamosios institucijos“ ir svarbiausias mero architektas J.Audėjaitis: „Ši darbo grupė sudaryta siekiant operatyviai spręsti tiek architektūrinius, tiek į Kauno miestą ateinančių investicijų klausimus. Tai visiškai kitokio pobūdžio darinys nei Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba.“

Negali ginčytis. Tikrai darinys yra “kitokio pobūdžio”…

AUDRYS KARALIUS

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA