Naujovė Kaune, leisianti nevežti vaikų į globos namus | Kas vyksta Kaune

Naujovė Kaune, leisianti nevežti vaikų į globos namus

Kai visoje Lietuvoje perpildyti vaikų globos namai, kauniečiai siūlo naujovę, leidžiančią krizėje atsidūrusius vaikus nevežti į globos įstaigas, o laikinai priglausti pas Budinčius globėjus. Šeimos ar Asmenys, priimantys krizės ištiktus vaikus, šalia vaiko globos išmokos ir pagalbos pinigų, kuriuos moka Kauno savivaldybė, dar gaus atlyginimą, o vaikai, apgyvendinti šeimoje, nebus taip stipriai žalojami psichologiškai.

Šiuo metu visus krizių ištiktus vaikus policijos pareigūnai bei socialiniai darbuotojai veža į vaikų gerovės centrą „Pastogė“. Čia atvežami vaikai, kuriuos skriaudė šeimos ar jose buvo vartojamos svaigiosios medžiagos ir vaikai buvo neprižiūrėti. Taip pat priglaudžiami ir tie, kuriuos policijos pareigūnai rado gatvėje ar ištikus kitokioms krizėms.

Tokia sistema jau veikia dvidešimtmetį, tačiau vaiko pristatymas į laikinus globos namus jam sukelia papildomo streso, todėl „Pastogės“ atstovai ruošiasi naujam laikinos vaikų globos žingsniui – vaikus patikėti Budintiems globėjams.

„Mus tokia idėja labai sužavėjo, nes vaikui galima formuoti prieraišumą šeimoje, o ne globos namuose, kur auklėtojos, personalas nuolat keičiasi. Tai iš esmės orientuota į skubų vaikų priėmimą. Pas mus per metus būna apgyvendinta apie 70-80 vaikų, tad vaikus iki 10-ies metų būtų galima perduoti Budintiems globėjams. Tai sudarytų apie 10 – 12 vaikų per metus. Tai iš tiesų labai pagelbėtų, nes vienu metu pas mus gali gyventi 20 vaikų, bet buvo atvejų, kai turėjome ir virš 30 vaikų“, – kalbėjo vaikų gerovės centro „Pastogė“ direktorius Ričardas Kukauskas.

Kas yra Budintis globėjas?

Tai asmuo ar šeima, kurie yra apmokyti, kaip elgtis su globojamais vaikais ir, ištikus krizei, gali priimti pas save į namus bet kuriuo paros metu iki 10 m. amžiaus vaikus. Budintys globėjai be tėvų globos likusius vaikus priimtų iki 2 mėnesių (išimtinais atvejais – iki 6 mėn.). Šiuo metu globėjas Lietuvoje yra savanoris, nes jam nemokamas atlygis už šią veiklą (mokama tik vaiko globos išmoka vaiko poreikiams, taip pat kai kurios savivaldybės moka pagalbos pinigus).

Apgyvendintas globėjų šeimoje mažametis patirtų mažesnę traumą ir lengviau socializuotųsi, kol vėl būtų grąžintas tikriesiems tėvams ar perleistas į nuolatinių globotojų rankas.

Tokia praktika, kai vaikas bet kuriuo paros metu gali būti pristatytas Budinčiam globėjui, atkeliavo iš Vakarų. Palikti be priežiūros, patyrę smurtą ar kitas krizines situacijas vaikai iki dešimties metų yra perleidžiami Budinčiam globėjui. Tuomet socialinis darbuotojas surenka informaciją apie vaiko šeimą ir sprendžia dėl tolesnės pagalbos šeimai siekiant sugrąžinti vaiką tėvams.

Budintiems globėjams nereikėtų laukti ištisas dienas, kol bus atvežtas vaikas, nes dirbama sudarius budėjimo grafiką. Tuomet ir atitinkamos tarnybos žino, kokiu adresu gali vežti nuskriaustą mažametį.

Kokie keliami reikalavimai?

Budintis globėjas ar šeima turėtų turėti sąlygas, kur priglausti vaiką ir duoti jam privačios erdvės. Taip pat pageidautina, kad jei tai yra sutuoktinių pora, kad vienas asmuo nedirbtų arba galėtų dirbti iš namų, kad būtų kam atvežtą vaiką prižiūrėti.

Norintys tapti Budinčiais globėjais, turės dalyvauti 30-ies valandų mokymuose bei individualiuose pokalbiuose, kuriuose išmoks spręsti įvairias vaikų globos situacijas. Taip pat reikės sugebėti užtikrinti globojamo vaiko gerovę ir tapti „Pastogės“ komandos nariu.

Savivaldybė projektą palaiko ir žada skirti algą

Kauno miesto savivaldybės administracija palaiko idėją, jog reikia mažinti vaikų praleidžiamą laiką globos namuose ir geriau investuoti į šeimas, kurios laikinai gali priimti nepilnamečius.

„Tikimės, kad taryba pritars dėl dešimties etatų steigimo ir jau kitais metais galėsime turėti žmones, kuriems už laikiną vaikų globą bus mokama alga. Greičiausiai tai bus minimumas. Laikinas globėjas taip pat gaus išmokas vaiko išlaikymui“, – tikino R. Kukauskas.

„Pastogės“ atstovas tikino, jog Budinčių globėjų pareigas ketinantys eiti žmonės bus kruopščiai tikrinami ir atrinkinėjami tam, kad duodami pinigai nenueitų ten, kam jie nėra skirti. Tačiau įstaigos vadovas pabrėžia, jog globėjais gali būti praktiškai bet kas, tačiau turi įrodyti, kad sugebės pasirūpinti vaikais ir turės tam tinkamas sąlygas.

Dėl detalesnės projekto informacijos galima kreiptis į vaikų gerovės centrą „Pastogė”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA