Nulio promilių riba visiems vairuotojams – Seimo ir Vyriausybės rankose | Kas vyksta Kaune

Nulio promilių riba visiems vairuotojams – Seimo ir Vyriausybės rankose

BNS 2015/12/10 20:40
R.Tenio nuotr.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) registravo pataisas, kuriomis siūlo įteisinti nulio promilių alkoholio ribą visiems vairuotojams.

Šiuo metu maksimali numatoma leistina alkoholio koncentracija kraujyje vairuotojams yra 0,4 promilės.

„Manau, kad pagaliau turime žengti šį žingsnį. Tai būdas efektyviau kovoti su asmenimis, kurie vairuoja būdami neblaivūs, taip pat norime formuoti vairuotojų įpročius bei visuomenės požiūrį, kad alkoholio vartojimas ir vairavimas yra tiesiog nesuderinami dalykai. Jei yra nors kiek alkoholio – vairo nebus“, – BNS atsiųstame komentare raštu teigė ministras Saulius Skvernelis.

Ministras tvirtino, jog šiuo metu galiojanti 0,4 promilių riba leidžia žmonėms patiems apsispręsti, vairuoti išgėrus, ar ne, todėl kartais vairuotojai rizikuoja, tinkamai neįvertinę situacijos.

„Bet žmonės dažnai neįvertina tos galimybės, realios situacijos, rizikuoja – ir neretai tai baigiasi skaudžiomis pasekmėmis. Specialistų yra nustatyta, jog net ir mažas alkoholio kiekis paveikia vairuotojo smegenis, o didėjant alkoholio koncentracijai kraujyje blogėja vairuotojo reakcija. Vairuotojas blogiau įvertina greitį, atstumą, kitų eismo dalyvių veiksmus ir realiai rizikuoja savo bei kitų asmenų sveikata ar net gyvybe“, – siūlymą argumentuoja ministras.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas parengusi VRM pažymi, kad pernai per neblaivių vairuotojų sukeltus eismo įvykius žuvo net 47 žmonės – keturiolika žmonių daugiau nei metais anksčiau.

Pataisoms dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

VRM teigimu, nulio promilių ribą visiems vairuotojams yra įteisinusios ir kai kurios kitos Europos Sąjungos šalys – Bulgarija, Čekija, Slovakija, Vengrija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA