Kauno teismas pradėjo nagrinėti bylą dėl LSMU rektoriaus rinkimų | Kas vyksta Kaune

Kauno teismas pradėjo nagrinėti bylą dėl LSMU rektoriaus rinkimų

BNS 2015/12/10 15:44
DELFI nuotr.

Kauno apylinkės teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti civilinę bylą, kurioje buvęs Kauno klinikų vadovas Juozas Pundzius siekia neteisėta pripažinti dalį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Tarybos, naujai kadencijai perrinkusios universiteto rektorių.

„Mano tikslai yra, kad akademinėje institucijoje būtų laikomasi įstatymo, ir procedūros būtų atliekamos teisėtų institucijų, kurių teisėtumas atitinka Lietuvos įstatymus“, – per teismo posėdį kalbėjo J.Pundzius.

Jis pats kandidatavo į LSMU rektoriaus pareigas, tačiau rinkimų išvakarėse pranešė kandidatavimą sustabdantis.

Jo atstovas pridūrė, kad J.Pundzius taip pat siekia dalyvauti sąžininguose universiteto rektoriaus rinkimuose, kurių kandidatu jis buvo pripažintas.

Sprendimą sustabdyti savo kandidatūrą J.Pundzius grindė abejonėmis, ar rektorių renkanti Taryba yra teisėta.

Kauno apylinkės teismo duomenimis, J.Pundzius teismo prašo negaliojančiu ir neteisėtu pripažinti rugsėjo 18 dienos LSMU tarybos nutarimą dėl Remigijaus Žaliūno išrinkimo universiteto rektoriumi. Taip pat buvo siekiama taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir uždrausti universitetui sudaryti darbo sutartį su R.Žaliūnu, tačiau teismas nusprendė šio prašymo netenkinti.

Trečiaisiais asmenimis šbyloje patraukta taip pat LSMU rektoriaus rinkimuose dalyvavusi Irena Misevičienė bei LSMU rektoriumi išrinktas R.Žaliūnas, jis į posėdį neatvyko.

Ketvirtadienį teismas nusprendė prašyti LSMU pateikti posėdžio, kurio metu buvo išrinktas rektorius, viešos ir neviešos dalių garso įrašus.

Pasak J.Pundziaus advokato, sprendimas neteikti jo kandidatūros balsavimui dėl rektoriaus galėjo būti neteisėtas, nes J.Pundzius savo kandidatūros neatsiėmė, o tik sustabdė savo dalyvavimą – įrašas esą padėtų šią aplinkybę nustatyti.

Universiteto atstovo teigimu, J.Pundzius nepristatė savo programos posėdyje, kuriame buvo renkamas rektorius, ir paliko salę, todėl jo kandidatūra laikoma atsiimta.

Teisėjai paklausus, ar teisme dalyvaujančios šalys nesvarstytų galimybės ginčo išspręsti taikiai, J.Pundzius teigė, kad nors jam nemalonu teistis su universitetu, kitos išeities nemato.

„Mano visi veiksmai iki teisminio nagrinėjimo buvo nukreipti (…), kad būtų išspręsti klausimai viduje, nekeliant to į teisminį lygmenį. Tačiau aš nesulaukiau jokio atsako ir todėl mes esame čia“, – sakė J.Pundzius.

Panašios nuomonės laikėsi ir LSMU atstovas, kurio vertinimu, sunku įsivaizduoti taikos sutartį, kai sprendžiamas klausimas dėl sprendimo galiojimo arba negaliojimo. Tačiau abi pusės pabrėžė, kad tikslo bylinėtis neturi.

Kitas teismo posėdis numatytas vasario 3 dieną.

LSMU rektoriumi rugsėjo 18 dieną perrinktas profesorius R.Žaliūnas. Jis šiam universitetui vadovauja nuo 2010 metų. Prieš tai R.Žaliūnas vadovavo ir Kauno medicinos universitetui, kuris po susijungimo su Lietuvos veterinarijos akademija tapo LSMU.

Tyrimą „dėl LSMU Tarybos ir Senato teisės aktų“ yra pradėjusi ir Akademinės etikos kontrolieriaus tarnyba. Daugiau detalių apie šį tyrimą tarnyba neteikia, nes jis nebaigtas. Šiai tarnybai skundą pateikė trečioji kandidatė rektoriaus rinkimuose profesorė I.Misevičienė, teigdama, kad rektorių turi rinkti naujos kadencijos taryba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA