Paveldosaugininkai kreipėsi į policiją dėl nugriautos VII-ojo forto ledainės | Kas vyksta Kaune

Paveldosaugininkai kreipėsi į policiją dėl nugriautos VII-ojo forto ledainės

BNS 2015/12/08 17:41
Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius kreipėsi į policiją dėl savavališkai sugriautos Kauno tvirtovės VII forto ledainės.

Kaip pranešė Kultūros paveldo departamentas, šeštadienį gautas pranešimas apie galbūt savavališkai griaunamą pastatą. Nuvykę iki sklypo, kuriame buvo ledainė, inspektoriai nustatė, kad nuardyta apie trečdalis pastato – Kauno tvirtovės kuopos vado sodybos ledainės, patenkančios į valstybės saugomo kultūros paveldo objekto apsaugos nuo fizinio poveikio pozonį.

Nuvykus į vietą darbai jau nebuvo vykdomi, statybvietėje nebuvo su statyba susijusių asmenų.

Sekmadienį departamentui pranešta, kad pastatas griaunamas toliau. Atvykę inspektoriai nustatė, kad motorizuota technika – ekskavatoriumi ir transporto priemone su pneumatiniu griovimo įrenginiu – ardoma autentiška pastato siena.

Darbininkai nereagavo į paveldosaugininkų reikalavimą stabdyti darbus, pakviesti darbų vadovą arba pateikti griovimą leidžiančius dokumentus.

Dėl galbūt daromo nusikaltimo buvo iškviesta policija ir paprašyta sustabdyti vertybės naikinimą.

Kaip BNS sakė Kauno tvirtovės VII forto muziejaus vadovas Vladimiras Orlovas, darbai vykdyti atskirame sklype, kurį su jame esančia ledaine neseniai įsigijo naujas savininkas.

Nugriauta ledainė, V.Orlovo teigimu, buvo vienintelis išlikęs tokio pobūdžio Kauno tvirtovės pastatas.

„Iš tokių ūkinių nedidelių pastatų Kauno tvirtovėje ne tiek daug išliko. Kalbant apie ledaines arba ūkinius fortų kiemus, ko gero ši ledainė buvo vienintelė išlikusi, nes prie kitų fortų buvę pastatai jau seniai nebeegzistuoja“, – kalbėjo muziejininkas.

Jo teigimu, apie 50 kvadratinių metrų ploto ledainė buvo puikiai išsilaikiusi – jai tetrūko durų ir vartų, todėl ją buvo galima naudoti bet kokiam naujam statiniui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA