Degalų pardavėjai pavogė 8 mln. eurų PVM | Kas vyksta Kaune

Degalų pardavėjai pavogė 8 mln. eurų PVM

BNS 2015/12/07 12:54
Kauno prokuratūros nuotr.

Išaiškinta tarptautinė Lietuvos ir Latvijos piliečių grupuotė, įtariama neteisėtai pardavusi degalų ir nuslėpusi apie 8 mln. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

„Bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba buvo gauta informacija, kad realizuojant degalus, t. y. vykdant mažmeninę prekybą degalais, į biudžetą nebuvo sumokėta 8 mln. eurų PVM“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

[galerija kiek=””]

Ikiteisminis tyrimas dėl didelės vertės turto pasisavinimo pradėtas šių metų birželį. Praėjusią savaitę sulaikyti penki įtariamieji – keturiems iš jų skirtos kardomosios priemonės – suėmimas nuo dešimties dienų iki mėnesio. Pasak teisėsaugininkų, sulaikyti asmenys yra nusikalstamos veiklos organizatoriai. Trys iš jų yra Latvijos piliečiai.

Jie sulaikyti viename iš Rygos priemiesčių, kur buvo įsikūrę prabangiose patalpose.

Nustatyta, kad vykdant nusikaltimą prekybą degalais buvo veikiama Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Rumunijoje.

„Degalai buvo realizuojami per mažmeninį tinklą Lietuvos teritorijoje. Schemoje buvo naudojamos realiai nevykdančios veiklos įmonės Latvijoje: realiai šios įmonės veiklos nevykdė, direktoriais paskirti asocialūs asmenys, gyvenantys Latvijoje ir Lietuvoje. Organizatoriai dirbo gana konspiratyviai – periodiškai buvo keičiamos įmonės veikloje“, – kalbėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

Pasak jo, grobstant PVM klastotos pridėtinės vertės mokesčio deklaracijos: į jas buvo įtraukiami duomenys apie veiksmus, kurie faktinėmis aplinkybėmis neatlikti – pirkimai Europos Sąjungos viduje.

„Tai buvo degalų paleidimas į apyvartą, naudojant veiklos nevykdančias įmones. Kaip žinote, kiekviena ūkinė finansinė operacija yra fiksuojama apskaitoje – tas reikalavimas buvo vykdomas, tačiau nevykdoma prievolė sumokėti valstybės biudžetui pridėtinės vertės mokestį – jis buvo išvedamas kitur“, – sakė A.Packevičius.

Tiriant bylą, bendradarbiauta su Latvijos teisėsaugos institucijomis, kratos tuo pačiu metu buvo atliekamos abiejose valstybėse. Per jas paimta įranga ir dokumentai, patvirtinantys vykdytą nusikalstamą veiklą ir piniginių lėšų, gautų iš tos veikos.

„Yra ruošiami procesiniai dokumentai. Šioje byloje yra tarptautinis elementas, ir mes ruošiamės siųsti pavedimus į užsienio valstybes, kad galėtume atkirsti finansinius srautus ir taikyti apribojimus sąskaitoms“, – kalbėjo D.Valkavičius.

Dėl šios priežasties teisėsaugininkai kol kas neatskleidžia bendrovių, kurios yra susijusios su šia nusikalstama schema.

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas teigė, kad nusikaltimas išaiškintas atkreipus dėmesį į tendencijas, kad kuras pasiekė mažmeninės prekybos įstaigas ne tiesiausiu keliu, o per tarpininkus. Nusikalstama schema vykdyta siekiant gauti patrauklią degalų kainą. Daugiausia buvo prekiaujama dyzelinu.

„Panaudotas išradingumas – į visas tas austas sandorių schemas ar voratinklius, siekiant apsunkinti identifikavimą, buvo įterpiami ir dalis realių sandorių su rinkoje žinomais subjektais“, – kalbėjo A.Klerauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA