Menininkas zoosode įgyvendino įspūdingą idėją | Kas vyksta Kaune

Menininkas zoosode įgyvendino įspūdingą idėją

Lietuvos zoologijos sodas drauge su VDU Kauno botanikos sodu pirmąją gruodžio savaitę kvies savo lankytojus dalyvauti pirmą kartą vyksiančiame renginyje „Žiemos sodų savaitė“. Abiejuose soduose netrūks įvairiausių žiemos pramogų. Tarp jų ir galimybė išvysti įspūdingo dydžio ant grindinio pieštą meno kūrinį, kurį specialiai šiam renginiui dovanojo menininkas iš Latvijos Valdis Laurens-Šteingolds.

V. Laurens-Šteingolds į Kauną iš savo gimtojo miesto Daugpilio atvyko prieš du metus. Jaunas menininkas neslepia – Kaune esantys botanikos ir zoologijos sodai jį sužavėjo iškart, todėl idėja padovanoti meno kūrinį kilo neatsitiktinai.

Menininkas iš Latvijjos save vadina meilės imigrantu

Valdis Laurens-Šteingolds Lietuvą vadina savo namais – kaip pats menininkas juokauja, į Lietuvą jis atvyko vedinas meilės – „Jau kokie du metai aš esu čia, Lietuvoje. Atvykau dėl meilės, kadangi čia gyvena ir mano dabartinė mergina, todėl galima sakyti, kad esu meilės imigrantas. Pradėjau piešti jau labai seniai, kuomet dar buvau paauglys, todėl tas potraukis kažką daryti ir kurti yra iš senai. Mano pirmieji piešiniai buvo labai refleksiški, juose atsispindėjo mano suvokimas apie to laiko problemas, kurias stengdavausi perkelti į grafinį pavidalą. Iki šiol mane labiausiai žavi graffiti menas, todėl ir zoologijos sode pasirinkau šį stilių“, – apie kilusią idėją Lietuvos zoologijos sode sukurti meno projektą pasakojo V. Laurens-Šteingolds.

Kauno miestas ir jo aplinka, kaip teigia V. Laurens-Šteingolds, išsiskiria tuo, jog jame pilna gamtos, pasak menininko, būtent tai ir įkvepia jo kūrybines idėjas – „Man visuomet atrodo, kad mieste gamtos itin trūksta, tačiau Kaune gamtos yra pakankamai daug, palyginus su kitais miestais. Labai malonu matyti, kad Kaunas yra vienas iš tų žalių miestų, aišku, gal ne tiek daug tų „žalių“ ar ekologiškų dalykų yra mieste, tačiau miestą itin puošia jo žaliosios erdvės, parkai ir Ąžuolynas“, – Kauno miesto aplinką gyrė iš Latvijos atvykęs kūrėjas.

Nepaprastai greitai išmokta kalba leido geriau pažinti lietuvius

Paklausus, ar buvo sunku išmokti lietuvių kalbą bei prisitaikyti prie kitokios kultūros, menininkas tik gūžteli pečiais – „Lietuvių kalbą išmokau gan greitai, pakako vos kelių vasaros mėnesių ir per juos su draugais aplankytų muzikos festivalių – kuomet esi priverstas klausytis ir bandyti suprasti užsienio kalbą nebelieka kur dėtis, tiesiog turi imti nebijoti ir kalbėti. Manau, kad ne veltui latviai ir lietuviai pajuokauja, kad esame vieni kitų broliai. Žinoma, tenka išgirsti ir pašaipių juokelių apie mūsų šalį, tačiau būtent dėl to manau, kad tiek Lietuva, tiek Latvija ir jos žmonės yra panašūs. Mūsų mentalitetai, požiūriai į gyvenimą nėra jau tokie skirtingi. Pavyzdžiui lietuviai turi posakį, apie džiaugsmą sukeliančią degančią kaimyno trobą, o mes juokaujame, kad geriausias maistas latviui yra kitas latvis, tad manau esame panašesni negu patys manome, o pajuokauti vieniems apie kitus nėra nieko blogo“, – apie pastebėtus kultūrinius skirtumus kalbėjo V. Laurens-Šteingolds.

Gyvendamas Lietuvoje V. Laurens-Šteingolds ir toliau užsiima kūrybine veikla ir dirba prisidengęs itin intriguojančiu pseudonimu – „Aš ne tik piešiu grafičius, bet esu ir skulptorius. Dirbu su įvairiom medžiagom, dabar būtent pradėjau dirbti su medžiu. Man ši medžiaga artimesnė širdžiai, esanti arčiau gamtos. Mano pseudonimas yra Akis Bado, nes kai pirmą kartą išgirdau tokį lietuvišką žodžių junginį, aš net nepatikėjau, kad egzistuoja toks žodžių ir garsų junginys ir man jis labai patiko, ypač jo reikšmė ir lingvistinis skambėjimas. Akis bado – skamba labai gražiai ir ta reikšmė dar geriau atsiskleidžia lietuviškai. Latviškai toks išsireiškimas skamba jau kiek kitaip – acis bada, lietuviškai šis žodžių junginys įgauna įdomesnę prasmę“, – apie savo veiklą jau dabar namais tapusiame Kauno mieste pasakojo menininkas.

Menininkas planuoja nesustoti ir toliau gražinti Kauno miesto erdves

Menininkas iki šiol kuria netradicinius graffiti meno projektus visoje Lietuvoje, tačiau tikina, kad zoologijos sodą V. Laurens-Šteingolds pasirinko neatsitiktinai – „Būtent zoologijos sode buvo sukurtas šis piešinys, kadangi norėjau parodyti žmonėms, kad zoologijos sodas, esantis Kaune, nėra vien gyvūnų laikymo įstaigą. Zoologijos sodas yra žmogaus ir gyvūno simbiozės palaikymas, taip pat zoologijos sodas visų pirma yra edukacinė įstaiga. Per savo piešinį norėjau atskleisti, kad zoologijos sodas yra kažkas daugiau, tai visų pirma patyrimas, todėl mano piešinys būtent ir yra menas dėl meno, kad sodas būtų įvairesnis, gražesnis čia atėjusiam žmogui“, – apie kilusią piešinio idėją Lietuvos zoologijos sode pasakojo autorius.

V. Laurens-Šteingolds tikina, jog ateityje neatsisakytų įgyvendinti panašų projektą ir botanikos sode – „Aš esu idėjinis žmogus, esu atviras įvairiems darbams – tai mano gyvenimas. Kadangi ir dabartinis mano kurtas piešinys apjungia ir zoologijos ir botanikos sodą, todėl mielai norėčiau tęsti šią tradiciją ir padaryti kokį nors darbą, nesvarbu ar grafinį, ar labiau trimatį ir Kauno botanikos sode. Manau tai būtų maloni patirtis“, – apie savo tolesnius kūrybinius planus pasakojo piešinio kūrėjas.

Piešinys, kuris primena drugį, jau dabar susilaukia internautų susidomėjimo

Dėl piešinio unikalumo ir jo panašumo į išskleistus drugio sparnus, renginio organizatoriai zoologijos sode jau dabar sulaukia žmonių nuotraukų šalia šio piešinio ir greitu metu žada skelbti konkursą bei rinkti gražiausią nuotrauką. Lietuvos zoologijos sodo atstovė spaudai Neringa Kirijenkaitė pasakojo, jog sodo lankytojai noriai fotografuojasi prie naujojo piešinio – „Kuomet pešinys buvo baigtas, dauguma lankytojų iš karto pastebėjo, jog piešinys dėl savo formos primena plačiai išskleistus drugio sparnus, o atsistojus tinkamoje vietoje, žmogus šalia piešinio atrodo tarsi pats būtų kaip drugelis. Pradėjome gauti lankytojų nuotraukas prie šio piešinio ir greitu metu planuojame skelbti konkursą gražiausios nuotraukos rinkimams. Šis piešinys – puiki idėja ir labai graži iniciatyva, tikimės ir ateityje sulaukti panašių meno projektų sode“, – apie susidomėjimą piešiniu pasakojo N. Kirijenkaitė.

Norintys patys pažinti šį meno kūrinį ir pamatyti jį gyvai jau nuo gruodžio pirmos dienos yra kviečiami lankytis renginyje „Žiemos sodų savaitė“ Lietuvos zoologijo sode bei Kauno botanikos sode. Renginio metu lankytojai turės galimybę ne tik dalyvauti išskirtinėse pramogose, bet ir pačius sodus aplankyti šiek tiek pigiau – apsilankius viename sode į kitą lankytojai bus kviečiami jau su 25 procentų nuolaida. Renginys, pasak jo organizatorių, yra išskirtinis – tai alternatyva tiems lankytojams, kurie šiemet tarp visų šventinių žiemos renginių ieško kažko naujo ir įdomaus bei yra neabejingi gamtai ir joje esantiems augalams bei gyvūnams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA