Kauno aerodromo ambicijose – dokumentinis filmas | Kas vyksta Kaune

Kauno aerodromo ambicijose – dokumentinis filmas

Asociatyvi nuotr. / R.Tenio nuotr.

Vienas seniausių Europos oro uostų, įsikūręs Kaune, Aleksote ir šiemet atšventęs 100 metų jubiliejų, istorijos ir aviacijos gerbėjams žada pateikti dar vieną malonią staigmeną – ruošiamas dokumentinis filmas.

Stepono Dariaus ir Stasio Girėno aerodromą Kaune drąsiai galima pavadinti Lietuvos aviacijos lopšiu, kuris padėjo formuotis Lietuvos, kaip aviacinės valstybės, pamatams. Aerodromo direktoriaus Vyto Skučo teigimu, 100 m. jubiliejus suteikė galimybę Lietuvai bei kaimyninėms Baltijos valstybėms – Latvijai ir Estijai, svarbią aviacijos istoriją įamžinti kino juostoje.

„S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome įvyko daug Lietuvai svarbių istorinių įvykių. Tarpukario laikotarpiu svarbūs asmenys iš Aleksoto kildavo į Europos sostines. Šis aerodromas – sportinės, karinės, civilinės aviacijos lopšys, kuriame turėjo nusileisti legendiniai lakūnai S. Darius ir S. Girėnas po transatlantinio skrydžio, čia Antanas Gustaitis sukonstravo ir testavo savo gamybos lėktuvus. Tai taip pat svarbus tarpinis taškas aviacijoje, leidęs pagerinti susisiekimą tarp trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos, todėl natūralu, kad versdami naują aerodromo gyvavimo puslapį, norime visoms trims valstybėms pristatyti mūsų istoriją ir jos svarbą dabartinės aviacijos vystymuisi”, – sako jis.

Pasak aerodromo direktoriaus, jau yra nufilmuoti pirmieji dokumentiniai kadrai, kurie taps viena iš kino filmo sudedamųjų dalių.

„Kino juostos pagrindą turėtų sudaryti trys pagrindinės dalys – aviacijos veteranų ir istorikų pasakojimai, atsiminimai ir pateikiami faktai apie įvairius aerodromo istorijos tarpsnius – nuo aerodromo įkūrimo, iki sovietų okupuacijos bei kelio per Nepriklausomybės laikotarpį. Filmą papildys autentiška, iki šių dienų išlikusi filmuota ir foto medžiaga. Galiausiai pateiksime ir šiandieninės aviacijos vystymosi kryptis”, – planus pristato V. Skučas.

1915 m. vokiečių okupantų pradėtas statyti S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas šiandien yra įtrauktas į „Best flying destination in Europe“, įdomiausių Europos vietų atskristi sąrašą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA